De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch
Stop EU visserij in de Westelijke Sahara
Nederlandse studente uit Westelijke Sahara gedeporteerd
Gisterenmiddag werd een Nederlandse studente door de Marokkaanse politie uit de bus gezet waarin ze onderweg was naar de hoofdstad van de Westelijke Sahara. Samen met haar werden nog negen andere studenten gedeporteerd naar Marokko.
Kerime Sarai van Opijnen is een 19-jarige Rotterdamse die in Noorwegen studeert. Ze werd gisteren tegengehouden aan een checkpoint in de Westelijke Sahara rond 10 uur 's ochtends Centraal Europese Tijd.
Rond die tijd werden nog negen Noorse studenten tegengehouden, waarvan enkele in het gezelschap van Kerime waren. De 10 reisden in drie verschillende bussen.
"We werden gevraagd om van de bus te stappen en al onze bagage mee te brengen", zegt Inger Rabbe Larsen, studente aan de Universiteit van Stavanger aan de telefoon.
Het groepje van tien werd enkele uren vastgehouden in drie verschillende kamers bij het checkpoint. De foto hiernaast werd gisteren om 11u15 genomen door een Saharawi activist, terwijl de 10 studenten zich in het gebouw bevonden.
"De politie gaf ons drie redenen waarom we niet welkom zijn in El Aaiun. Ten eerste zouden we daar kunnen verdwalen. Een andere reden was dat het in Agadir veel aangenamer zou zijn voor ons. De derde reden waarom we de stad neit in mochten, is omdat politieke bezoeken niet toegestaan zijn", verteld Inga Riseth, vicevoorzitster van het Students' and Academics' International Assistance Fund (SAIH).
Later op de dag werden de tien studenten in twee taxi's naar Marokko gereden. De taxi's werden geregeld door de Marokkaanse politie.
"Het is belachelijk dat we zonder goede reden de toegang worden geweigerd. Marokko heeft sterke banden met de EU, en Nederland is daar deel van. Dit is niet aanvaardbaar", zei de Nederlandse Kerime Sarai van Opijnen.
De tien studenten, allemaal lid van SAIH, hadden enkele ontmoetingen gepland in El Aaiun, waaronder met de gediplomeerde Saharawis die nu al weken aan het protest voeren zijn in de stad.
De Verenigde Naties beschouwen de Westelijke Sahara als de laatste kolonie van Afrika. De VN heeft zelfs een missie ter plaatse om een referendum te organiseren waarin de Saharawis het politieke statuut van hun land zouden kunnen bepalen. Die missie is sinds 1991 aanwezig. Het referendum is nog steeds niet uitgevoerd. De VN-missie in de Westelijke Sahara, MINURSO, is de enige missie die geen mandaat heeft om toezicht te houden op de mensenrechten.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.