De Saharawi vluchtelingen wonen vooral in zandstenen huisjes of tenten. Die zijn nu ernstig beschadigd. Ook de beschikbare levensmiddelen - veelal humanitaire hulp die in open silo's wordt bewaard - zijn ernstig aangetast.
Hulporganisaties proberen op dit moment een precies beeld te vormen van de schade. Vrijgegeven foto's voorspellen dat die hoog zal oplopen.
Volgens de weervoorspellingen zou de regen nog tot donderdag aanhouden.
Een hulpverlener op het terrein liet weten dat "de zandstenen gebouwen kunnen eventueel wel vervangen worden door duurzamere betonnen constructies, maar dat willen de Saharawis niet. Wat zij willen is een duurzame oplossing die hun recht op zelfbeschikking respecteert, waardoor ze hun leven in hun thuisland kunnen uitbouwen".
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.