De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch
Stop EU visserij in de Westelijke Sahara
Boycot het Crans Montana Forum
Het prestigieuze Crans Montana Forum wil een conferentie houden in Dakhla, bezette Westelijke Sahara. Volgens de Afrikaanse Unie is dat "een ernstige schending van het internationaal recht".
Dit jaar wil het Crans Montana Forum, van 12 tot 14 maart, met de volledige steun van de Marokkaanse koning zijn jaarlijkse Zuid-Zuid Samenwerkings Forum organiseren in Dahkla, een stad in het door Marokko bezette deel van West-Sahara.
Het Front Polisario heeft tegen de organisatie van het forum in het bezette gebied geprotesteerd.
De Afrikaanse Unie (AU) heeft in een verklaring Crans Montana opgeroepen de bijeenkomst in Dakhla te annuleren, omdat het daarmee het internationaal recht wordt geschonden. De AU is van mening dat de organisatie van zo'n internationale conferentie in de huidige omstandigheden in tegenspraak is met de inspanningen van de internationale gemeenschap om het conflict in de West-Sahara op te lossen, en slechts een sfeer van confrontatie in het gebied zal veroorzaken.
Het Crans Montana Forum is een Zwitserse organisatie die werkt vanuit Monaco. Het is een prestigieuze organisatie die prat gaat op een discrete werkwijze waardoor zonder media aandacht op informele wijze zaken kunnen worden gedaan. Men organiseert forums over internationale zaken die vooral zijn gericht op Afrika. Volgens eigen opgave hebben aan de forums de laatste 25 jaar ongeveer 100.000 afgevaardigden van regeringen, internationale en regionale organisaties, parlementen, universiteiten, en bedrijven deelgenomen.
Vanuit het Crans Montana Forum zijn een aantal instituten opgericht zoals het "International Summit on Transnational Crime", "Homeland and Global Security Forum", het "Crans Montana Forum on Africa" en het "Crans Montana Forum on South-South Cooperation".
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.