Sdiga Settaf (Saharaanse, afkomstig uit een Saharaans vluchtelingenkamp) en Frank Willems (Stichting Zelfbeschikking West-Sahara) vertellen over de situatie in het gebied dat wij kennen als West-Sahara of de Westelijke Sahara. Bij ons wordt weinig bericht over het verdeelde gebied hoewel de kwestie een grote rol speelt bij veel belangrijke ontwikkelingen in de regio. Bij dit alles moeten de oorspronkelijke bewoners wachten op hun recht op zelfbeschikking. Nederland speelt daarin een rol.
Sdiga en Frank zullen een beeld schetsen van de mensen en het leven in het bezette gebied en de vluchtelingenkampen. Daarna spreken ze over de wordingsgeschiedenis van de Democratische Arabische Republiek Sahara DARS. En geven ze een kort overzicht van de huidige situatie waarin Marokko een groot deel de Saharaanse Republiek bezet houdt.
Na de pauze gaan ze onder meer in op de ontwikkelingen rond MINURSO. Dat is de VN-missie die moet toezien op het staakt-het-vuren tussen Marokko en Polisario en die een volksraadpleging over de toekomst van het gebied moest organiseren. Eind april besluit de VN of dit mandaat wordt voortgezet.
Ook aan bod komt de recente aanklacht wegens genocide tegen Marokkaanse ambtenaren in verband met marteling en moord tussen 1976 en 1991. En diverse andere juridische zaken, bijvoorbeeld rondom de handel in grondstoffen, waarbij Nederland een rol speelt.
Sprekers: Sdiga Settaf (Saharaanse) en Frank Willems (St. Zelfbeschikking West-Sahara) Plaats: Panderbar, Binnendoor 32, Den Haag Dag: Dinsdag 12 mei 2015 Tijd: 20 - 22 uur (zaal open: 19:30 u.) Org.: Haagse Mug Web: www.haagsemug.nl
Route: Vanaf HS: Tram 1 naar halte Centrum. Lopen naar halte Spui. Dan: Tram 2 naar halte Brouwersgracht. Of: Vanaf CS: Tram 3 naar halte Brouwersgracht. Dan: Oversteken, en via Brouwersgracht en onderdoorgang naast Soeboer, naar binnenplaats van het Pander-wooncomplex, nr 32.
De Haagse Mug verzorgt lezingen in Den Haag over financiële, sociaal-economische en andere thema's. We hopen dat het prikkelt tot discussie, activering en versterking van netwerken in de stad. Contact: haagsemug@xs4all.nl Web: http://www.haagsemug.nl
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.