De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch
Stop EU visserij in de Westelijke Sahara
Viggo Mortensen en Oona Chaplin bezoeken vluchtelingenkampen
Acteurs Viggo Mortensen, Oona Chaplin en Ariadna Gil zullen eind deze maand een bezoek brengen aan het jaarlijkse filmfestival in de Saharawi vluchtelingenkampen in Algerije.
Wil jij het festival meemaken? Dat kan! Bezoekers vertrekken vanuit Madrid op een chartervlucht op dinsdag 28 april, en keren terug op zaterdag 3 mei. Je verblijft bij de vluchtelingen zelf, in hun tentjes of huisjes van pleisterwerk. De reis kost 700€ (incl. vlucht, verblijf, maaltijden en transport ter plaatse). Meer info? Geef ons een seintje op westelijkesahara@gmail.com.Het Internationale Filmfestival in de Westelijke Sahara, ook wel FiSahara genoemd, loopt dit jaar van 28 april tot 3 mei en kan een mooie affiche voorleggen.
Naast tientallen filmvertoningen, zijn er tal van ook workshops, debatten en ronde-tafel gesprekken geprogrammeerd rond het thema 'universele rechtvaardigheid'. Er worden ook enkele films vertoond die door de vluchtelingen zelf gemaakt zijn, in het kader van het Cinema for the Saharawi People project. De beste van deze Saharaanse films zullen worden vertoond op het Raindance Filmfestival in Londen later dit jaar.
"Lord of the Rings" acteur Viggo Mortensen zal er zijn nieuwste film komen voorstellen; "Loin des Hommes", gesitueerd tijdens de Algerijnse oorlog.
Andere hoogtepunten op het programma zijn onder meer de met een Oscar bekroonde film "Timbuktu", de Libanese komiek Ghadi, de Bedoeïnen roadmovie "Theeb" en de bekroonde film "Granito: How to catch a dictator" van regisseuse Pamela Yates.
De films worden 's nachts in open lucht vertoond op gigantische schermen.
Maar boven alles blijft FiSahara een filmfestival dat gaat over mensenrechten. Het wil aandacht creëren voor het lot van de Saharawi vluchtelingen die nu al 40 jaar niet meer in hun thuisland, de Westelijke Sahara, leven. Het festival brengt niet enkel broodnodig entertainment en educatieve mogelijkheden met zich mee, maar laat de Saharawi vluchtelingen ook voelen dat ze niet vergeten zijn.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.