Decennialang zette Mariem Hassan het verzet en het lijden van het Saharawi volk om in woorden en muziek.
Hassan werd in 1958 geboren in een familie van muzikanten in de toenmalige Spaanse Sahara. In 1975, toen Marokko het land binnenviel, vluchtte Hassan's familie naar Algerije, waar de Saharawis al snel vluchtelingenkampen zouden oprichten. Hassan werkte een tijdlang als verpleegster in de kampen. Drie van haar broers stierven tijdens de oorlog met Marokko.
Jarenlang reisde ze rond met haar muziek. Haar traditionele en politieke blues groeide uit tot een belangrijke ambassadeur van het Saharaanse volk, en tot een bron van inspiratie voor de Saharawis.
Al meer dan tien jaar vocht Mariem Hassan tegen de kanker, die haar uiteindelijk fataal werd. Op 6 augustus keerde ze terug naar de vluchtelingenkampen in Algerije, waar ze overleed. Voor ze stierf, wou ze nog afscheid nemen. Dat is te bekijken opyoutube (met Engelse ondertitels).
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.