De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch
Stop EU visserij in de Westelijke Sahara
VN agentschappen vragen voedselhulp voor Saharawi vluchtelingenkampen
Het Wereld Voedselprogramma, het VN Hoog Commissariaat voor Vluchtelingen en UNICEF roepen de internationale gemeenschap op om steun vrij te maken voor de Saharawi vluchtelingen in Algerije. Er zijn namelijk te weinig fondsen beschikbaar om de voedselvoorziening tijdens de tweede helft van dit jaar te kunnen garanderen.
"De Saharawi vluchtelingen leven in een woestijngebied nabij de stad Tindouf, waar de levensomstandigheden extreem hard zijn. Om te kunnen overleven, blijven zij zwaar afhankelijk van externe humanitaire hulp", zegt Francesca Caponera, vertegenwoordigster van het Wereld Voedselprogramma (WFP) in Algerije. "Een onderbreking van de WFP voedselhulp zal een ernstige impact hebben op de voedselveiligheid en op de voedingsbehoeften van de vluchtelingen, en mogelijk kan het ook onvoorspelbare gevolgen hebben voor de stabiliteit van het gebied".
Het WFP verwacht dit jaar een tekort van 10 miljoen US dollar voor de voedselvoorziening aan de Saharawi vluchtelingenkampen.
"De nooit geziene hoeveelheid aan humanitaire noodtoestanden wereldwijd hebben de langdurende crisis van de Saharawi vluchtelingen overschaduwd. Dat heeft een negatieve impact op de steun van donoren", stelt de vertegenwoordiger van het VN Hoog Commissariaat voor Vluchtelingen (UNHCR) in Algerije, Ralf Gruenert.
Het WFP levert per maand 90.000 voedselrantsoenen en een bijkomende 35.000 rantsoenen die bestemd zijn voor de meest kwetsbare vluchtelingen. Die rantsoenen omvatten momenteel nog tarwebloem, rijst, linzen, spliterwten, plantaardige olie, suiker en verrijkte granen. Dit heeft een effect op de variatie in het dieet van de vluchtelingen, wat van groot belang is als hun vluchtelingschap al zeer lang aansleept.
"Er is een grote ongerustheid bij de bevolking in de kampen over de dreigende tekorten, aangezien er weinig mogelijkheden zijn om die op te vangen" zei Thomas Davin van de UNICEF vertegenwoordiging in Algerije. "VN agentschappen die in de kampen aanwezig zijn bundelen nu hun krachten om er voor te zorgen dat deze vluchtelingen niet vergeten worden en dat hun benodigdheden om te overleven worden gegarandeerd".
Het WFP ondersteunt de Saharawi vluchtelingen in Algerije sinds 1986. In de kampen wordt de voedselbedeling gecombineerd met activiteiten om ondervoeding te voorkomen en te behandelen, en ook met een school-voedselprogramma dat erop mikt om de aanwezigheid van kind-vluchtelingen op school vol te houden. Het WFP's hulp in Algerije wordt uitgevoerd en gecontroleerd in samenwerking met nationale en internationale organisaties om ervoor te zorgen dat de hulp terecht komt bij de mensen voor wie ze bedoeld is: de Saharawi vluchtelingen.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.