De organisatie komt voort uit de in 2004 begonnen Internationale Coalitie ter bescherming van de natuurlijke rijkdommen van West-Sahara. Dat was een reactie op de activiteiten van de bedrijven Kerr-MCGhee en TotalFinalElf die toen seismisch onderzoek deden in West-Sahara zonder toestemming van de oorspronkelijke bewoners en in tegenspraak met het betreffende juridisch advies van de Verenigde Naties.
Op 5 februari 2005 heeft de groep zich op een bijeenkomst in Brussel geformaliseerd en omgedoopt tot Western Sahara Resource Watch. Veel van de deelnemers waren afkomstig uit de Oost-Timor en anti-Apartheids beweging.
Vanaf 2006 werden de EU - handelsverdragen met Marokko een steeds belangrijker actiepunt naast de campagnes tegen het plunderen van de olie en het fosfaat. Later kwam daar ook het actiepunt tomaat bij.
WSRW heeft een bestuur van zeven personen en een secretariaat in Belgie. Wilt u de organisatie steunen met een donatie? Informatie daarover staat op de website.
Wilt u een spreekbeurt laten houden, of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met de landelijke vertegenwoordiger; in Nederland is dat Frank Willems: fwillems@antenna.nl
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.