Eva Brems: België moet producten uit Westelijke Sahara labelen
België moet het Nederlandse voorbeeld volgen, vindt Federaal Kamerlid Eva Brems. Producten die uit de Westelijke Sahara afkomstig zijn, kunnen niet het label "Marokko" dragen.
Volksvertegenwoordiger voor Groen, Eva Brems, diende een Resolutie om producten uit bezette gebieden correct te labelen.
In het voetspoor van Nederland is België nu immers ook te vinden voor een etikettering invoeren die de producten uit de Palestijnse bezette gebieden niet langer als Israëlisch bestempeld. “Die gebieden horen niet bij Israël en de verpakkingen mogen dus niet zeggen dat de producten ‘made in Israël’ zijn”, zei de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, die het heeft over “misleiding van de consumenten”.
Zoals bericht, vindt Timmermans dat een dergelijke regeling ook moet gelden voor producten uit de Westelijke Sahara, die momenteel nog foutief als "Marokkaanse" producten worden gesleten.
"Daar moet hetzelfde gelden", beaamt Brems. In een persbericht laat ze weten dat ze Minister van buitenlandse Zaken Didier Reynders en Minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte hierover zal ondervragen in het parlement.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.