Drie Scandinavische studenten en hun leraar werden gisteren door de Marokkaanse politie bevolen de Westelijke Sahara te verlaten.
De studenten waren afkomstig uit Finland, Zweden en Noorwegen, de leraar is een Zweed.
De groep verblijft momenteel in hun hotel in de Saharaanse hoofdstad El Aaiún, en werd verplicht om straks een bus richting Agadir te nemen.
De groep zijn studenten van de Jakobsberg Hogeschool uit Zweden. Gisterenavond bezochten ze Sahrawi mensenrechtenactivisten in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara. Op vrijdag kwamen ze aan in El Aaiún, met de intentie meer te weten te komen over de mensenrechten in de Westelijke Sahara en de opinies van het Saharaanse volk over het EU-Marokkaanse visserij-akkoord.
Ze slaagden erin om maar liefst 60-70 Saharawi te ontmoeten tot de politie vond dat het welletjes was.
Rond middernacht kwamen 5 politie-agenten in burger naar hun hotel in El Aaiún en vertelden hen dat ze niet langer welkom waren in het gebied.
"Ze legden uit dat wij, als buitenlanders, niet mogen praten met de lokale bevolking. Hoe meer wij vroegen hoe dat kwam, hoe kwader de agenten werden", vertelt Line Røssevold, een van de studenten.
Ze zegt dat de Marokkaanse politie hen heeft gevolgd vanaf het moment dat ze Marokko verlieten.
"Ze zaten naast ons op de bus naar de Westelijke Sahara en ze verbleven zelfs in de hotelkamer naast de onze. De politie heeft ons elk uur gevolgd dat we in het gebied hebben doorgebracht", vervolgt Line.
Het is niet de eerste keer dat buitenlanders wordt verteld dat ze niet met Sahrawi mogen praten. Eenzelfde uitleg werd eerder dit jaar gegeven aan twee Noorse studenten. Tientallen groepen van parlementairen, journalisten en toeristen zijn de laatste jaren uit de Westelijke Sahara en Marokko gezet. Marokko bezet de Westelijke Sahara sinds 1975.
De groep studeert journalistiek, internationale relaties, vluchtelingenbeleid en mensenrechten aan de Jakobsberg hogeschool, nabij Stockholm.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.