Noorse toeristen aangehouden en uit de Westelijke Sahara gezet
Twee Noorse toeristen werden vandaag aangehouden in de Westelijke Sahara. De twee mannen werden opgepakt door de Marokkaanse politie, amper enkele minuten nadat ze de moeder van de Saharaanse gewetensgevangene Brahim Dahane hadden ontmoet. Als reden voor hun arrestatie en uitzetting kregen ze van de politie te horen dat “spreken met de lokale bevolking niet expliciet is toegestaan met een Marokkaans toeristenvisum”.
De twee hadden er anderhalve week in Marokko en de bezette Westelijke Sahara opzitten. Die hadden ze vooral doorgebracht met zeilen en bergbeklimmen. Op de terugreis van Dakhla naar Marrakech stopten ze in El Aaiún, de hoofdstad van de bezette Westelijke Sahara. Daar ontmoetten ze de familie van Brahim Dahane, voorzitter van de Saharaanse mensenrechtenorganisatie ASVDH.
Mr. Dahane zit al 15 maanden in gevangenschap omwille van zijn bezoek aan de Saharawi vluchtelingenkampen in Algerije. Hij wacht nog steeds op een rechtszaak en een veroordeling. Morgen, op 11 januari, beginnen Brahim Dahane en zijn medegevangenen een hongerstaking tegen het onrechtvaardige juridische proces dat ze tot dusver hebben moeten doorlopen in de Marokkaanse rechtbanken. De rechtszaak van de groep van zeven mensenrechtenactivisten zou volgende week moeten voorkomen.
De Noorse toeristen hielden halt in El Aaiún om te vernemen hoe de moeder en zus met de opsluiting van Mr. Dahane omgaan. Brahim Dahane ontving vorig jaar een mensenrechtenprijs van de Zweedse overheid omwille van zijn jarenlange inzet voor de rechten van de Sahrawi die onder Marokkaanse bezetting leven. Op maandagavond werden de twee Noren vrijwel onmiddellijk na hun bezoek aan de familie van Dahane opgepakt. Eén van de mannen werd door de politie uit een taxi gehaald, terwijl de andere een half uur later op straat werd gearresteerd.
“Ze hebben ons grondig gefouilleerd en ondervraagd. De politie had een lichtflits van een fototoestel opgemerkt in de kamer waar we met Dahane’s moeder spraken, en ze waren erg geïnteresseerd om onze foto’s te bemachtigen”, zegt Trygve Utstumoen, één van de Noren.
Sinds middernacht, Europese tijd, zitten de twee Noren op een bus richting Marrakech, onder politiebegeleiding.
Tientallen observatoren, parlementairen en journalisten werden de afgelopen maanden uit de Westelijke Sahara gezet. Gisteren nog werd een groep Spaanse observatoren het land uitgezet omdat ze onderzoek deden naar de illegale EU visserij in de bezette gebieden.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.