Een alge genaamd ‘spirulina’ bestaat al even lang als er leven op aarde is. Het is een zeer voedzaam organisme dat 60 à 70% aan proteïnen bevat en rijk is aan vitaminen, calcium, magnesium en ijzer. Het bevat ook zeldzame voedingsstoffen die het menselijke immuniteitssysteem stimuleren. Vaak wordt spirulina ingezet om onevenwichtige diëten te balanceren, evenals bij ondervoeding. Het organisme wordt tegen hoge kosten kunstmatig gecultiveerd en het is heel moeilijk voor onderzoekers om de algen in hun natuurlijke biotoop op te wekken.
Deze vrijwel unieke spirulina werd recent aangetroffen in een meer vlakbij El Aaiún in de bezette Westelijke Sahara. Spirulina werd tot nog toe enkel gevonden in Tsjaad, in het Lonar Krater meer in India en in het Texcoco meer in Mexico. Volgens APSO worden stalen van de spirulina uit El Aaiún op dit moment geanalyseerd in laboratoria in Frankrijk.
Indien de kwaliteit goed blijkt te zijn, zou het organisme wel eens heel belangrijk kunnen zijn voor Sahrawi die met ondervoeding kampen. Een studie uit 2008 toonde namelijk aan dat 1 op de 5 kinderen in de Sahrawi vluchtelingenkampen in Algerije ondervoed zijn.
Maar de legitieme eigenaars van deze voedzame hulpbron, de Sahrawi, zullen daar wellicht niet de vruchten plukken. Zij leven immers in ballingschap terwijl Marokko het gebied bezet waar de spirulina zich bevinden. De Marokkaanse invasie van de Westelijke Sahara in 1975 werd door de VN scherp veroordeeld. Op een gelijkaardige manier slaat Marokko munt uit de rijke visgebieden langs de Saharaanse kustlijn. Marokko verkoopt licenties aan buitenlandse overheden, zodat hun schepen in de bezette gebieden kunnen vissen. De rijkelijke inkomsten uit deze illegale overeenkomsten belanden, net als de vis, niet bij de Sahrawi.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.