Sinds maart schopt Marokko regelmatig buitenlandse christenen het land uit, op verdenking van bekeringsijver. Volgens de Marokkaanse minister van islamitische zaken zijn de deportaties nodig om een botsing tussen de religies te vermijden. Bij de gedeporteerden zijn Nederlanders, Amerikanen, Britten, Fransen, Zwitsers, Spanjaarden, Canadezen, etc.
De huidige uitzettingsgolf is in geen jaren meer gezien. Sinds maart zijn meer dan 100 buitenlanders het land uitgejaagd. De meest recente uitzetting was die van de Spanjaard Francisco Paton Millan, eigenaar van een klein energiebedrijf – eveneens op verdenking van zieltjeswinnerij.
Westerse diplomaten schatten het aantal uitzettingen van vorige week op 23. Het betreft burgers uit Nederland, Verenigde Staten, Groot Brittannië, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Canada, Nieuw Zeeland, Guatemala, Colombia en Korea.
Een deel daarvan zijn welzijnswerkers in het christelijke weeshuis Village of Hope, in Ain Leuh, een 100-tal kilometer ten zuiden van Fez. Zij hadden 33 kinderen onder hun hoede. De Marokkaanse autoriteiten gaven hen slechts een paar uur de tijd om hun spullen te pakken en om aan de kinderen uit te leggen dat ze misschien nooit meer zouden terugkeren. Onder hen de Nederlandse familie Boonstra, dat al 10 jaar in Marokko woont en enkele weeskinderen in hun gezin had opgenomen.
De Marokkaanse minister van communicatie, Khalid Naciri, verdedigt deze beslissingen door te stellen dat de christenen ’s lands religieuze tradities schenden door hun bekeringsijver.
Analisten beschouwen de deportaties als de ergste aanval op westerlingen sinds de Marokkaanse onafhankelijkheid in 1956. Alle gedeporteerden worden beschuldigd van proselitisme en het verstoren van het moslim-geloof, beiden strafbaar onder het Marokkaanse strafrecht.
Ook Marokkaanse christenen voelen de vijandigheid jegens hen toenemen. Een priester uit een dorp in de buurt van Marrakesh heeft alle diensten stopgezet. “We vrezen dat ze ons zullen aanvallen tijdens de viering, dus houden we er geen meer. We denken dat de volgende fase gericht zal zijn tegen Marokkaanse christenen”, zei de priester, die verder anoniem wenst te blijven.
Het Amerikaanse congres heeft een zitting over de problematiek gepland op 17 juni. Congreslid Frank Wolf, die ijvert voor religieuze rechten, roept de Marokkaanse overheid op “om de principes van religieuze tolerantie en vrijheid te respecteren, die het land tot een model van tolerantie en moderniteit hebben gemaakt in de Arabische wereld”.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.