Volgens actievoerders is het uitvouwen van 's werelds grootste vlag in de bezette Westelijke Sahara niets minder dan een door Marokko georkestreerde politieke stunt. Ze vragen Guinness om dit nieuwe record, dat op 9 mei werd toegekend, te schrappen.
De gigantische vlag weegt 20 ton en is maar liefst 60.000 vierkante meter groot. Ze werd uitgerold in Dakhla, Westelijke Sahara, in het bijzijn van één van de Guinness' observatoren, die het record moest verifiëren.
Actievoerders uit Europa, Amerika en Australië wijzen er echter op dat de Westelijke Sahara door de Verenigde Naties nog steeds als een Niet-Zelfbesturend Gebied wordt beschouwd. Bovendien is Marokko's soevereiniteitsclaim door het Internationaal Gerechtshof verworpen en wordt ze door geen enkel land ter wereld erkend.
Vorige week gaven de actievoerders Guinness te kennen dat door het erkennen van dit record een illegale bezetting gelegitimeerd wordt. Daarom vragen ze dat Guinness het record zou herzien.
In een eerste antwoord meldde Guinness dat "onze taak erin bestaat wereldrecords te meten, te tellen, te monitoren. Wij geven geen commentaar op de politieke aard van zaken, we documenteren enkel de wereld rondom ons."
Stefan Simanowitz van het 'Free Western Sahara Network', zei dat "internationaalrechtelijk de zaak zo klaar als een klontje is. Marokko heeft geen soevereiniteit in het gebied. De VN heeft in honderden Resoluties het reht op zelfbeschikking aan de Sahrawi toegekend. Indien Saddam Houssein een levensgrote Iraakse vlag boven Koeweit had uitgespannen, betwijfel ik dat Guinness die zou zijn gaan opmaten. Door een observator te sturen die gemachtigd is om dit record met duidelijke politieke ondertoon te officialiseren, wordt meegewerkt aan de legitimatie van een illegale bezetting en daarom vragen we dat het record wordt geschrapt."
De actievoerders zien de reuzenvlag als een stuntelige poging van Marokko om de aandacht af te leiden van een recente reeks PR blunders met betrekking tot de 35 jarige bezetting van een buurland, de Westelijke Sahara. Steeds meer berichten over de erbarmelijke mensenrechtensituatie en de onderdrukking van de Sahrawi-bevolking vinden hun weg naar de buitenwereld - een smet op het blazoen van een zogenaamde Maghrebijnse rechtstaat. Geen vlag groot genoeg om die lading te dekken.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.