Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Marokko laat drie Sahrawi gevangenen vrij
rachid_sghayer_verlaat_gevangenis_510.jpg

Marokko heeft toegestemd met de voorwaardelijke invrijheidsstelling van drie van de zes Sahrawi gevangenen die sinds oktober 2009 in de gevangenis van Salé, nabij Rabat, opgesloten zitten. De bekendsten onder hen, Ali Salem Tamek en Brahim Dahane, blijven echter vooralsnog in de cel.
Foto: Rachid Sghayer verlaat de gevangenis
Printer version    
In de volgende uren zullen Rachid Sghayer, Yahdih Ettarouzi en Saleh Labeihi vrijgelaten worden. Blijven achter: Ahmed Niziri en de twee meest gekende activisten van de groep, Ali Salem Tamek en Brahim Dahane. Volgens hun advocaat hangt hun eventuele vrijlating af van de beslissing van de militaire tribunaal om hen al dan niet te vervolgen.

De advocaten van de groep proberen al wekenlang tot een vergelijk te komen met de Marokkaanse autoriteiten. Eind vorige maand zetten de gevangenen een punt achter hun 41-dagen durende hongerstaking, waarmee ze hun vrijlating probeerden af te dwingen.

De zes gevangenen maakten deel uit van een groep van zeven Saharaanse mensenrechtenactivisten die op 8 oktober 2009 werden opgepakt bij hun terugkeer van een bezoek aan de Sahrawi vluchtelingenkampen in zuidwest Algerije. De enige vrouw van die groep werd begin dit jaar omwille van gezondheidsredenen vrijgelaten.

Allen werden beschuldigd van hoogverraad ten overstaan van de Marokkaanse monarchie, en zouden voor een militair tribunaal moeten verschijnen. Na deze recente ontwikkelingen zou dit mogelijk via een juridisch omweg geregeld kunnen worden, zoals dat in Marokko niet ongebruikelijk is.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.