Hongerstakers bereiken akkoord met Marokkaanse autoriteiten
Na 41 dagen voedsel te hebben geweigerd, zullen ze vandaag hun eerste kom soep eten. De zes Saharawi die in oktober 2009 door de Marokkaanse autoriteiten werden gearresteerd omwille van hun bezoek aan de vluchtelingenkampen in Tindouf, Algerije, stoppen met hun hongerstaking nu er een akkoord bereikt is met de Marokkaanse overheid. Observatoren achten hun vrijlating nabij.
De zes zitten al zes maanden in de gevangenis van Salé, net buiten Rabat. Ze worden beschuldigd van landverraad en hun zaak werd doorverwezen naar een militaire rechtbank - wat hen volgens internationale organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch de doodstraf zou kunnen opleveren.
Onder hen Ali Salem Tamek, ondervoorzitter van het Sahrawi Collectief van Mensenrechtenverdedigers (CODESA), Brahim Dahane, voorzitter van de Saharaanse Associatie voor Slachtoffers van Mensenrechtenactivisten (ASVDH), en activisten Ahmed Naciri, Yahdih Ettarouzzi, Rachid Sghayer en Saleh Lebaihi. Hun gezondheid heeft zwaar te lijden gehad onder de hongerstaking.
De advocaten van de zes hongerstakers hebben dinsdag de procureur des konings ontmoet en een aanvraag tot voorwaardelijke invrijheidsstelling ingediend.
De groep activisten werd in oktober 2009 opgepakt in de luchthaven van Casablanca bij hun terugkeer van een bezoek aan de Sahrawi vluchtelingenkampen in zuidwest Algerije. Deze reis leverde hen de beschuldiging van landverraad op. Hun hongerstaking was bovenal een protest tegen het uitblijven van een procesdatum, hoewel het onderzoek tegen hen al in januari afgerond zou geweest zijn.
Een dertigtal andere Sahrawi gevangenen sloot zich aan bij hun hongerstaking, om zo de eis van de zes om een proces, dan wel invrijheidstelling, te bekomen, kracht bij te zetten.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.