Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Sahrawi politiek gevangene Ali Salem Tamek wint mensenrechtenprijs
ali_salem_tamek_510.jpg

Saharaans mensenrechtenactivist Ali Salem Tamek werd gisteren de laureaat in de eerste editie van de 'José Manuel Méndez' mensenrechtenprijs, uitgereikt door AXT Tenerife, een coalitie van milieu- en linkse organisaties.
Printer version    
De 'José Manuel Méndez' prijs wordt uitgereikt aan mensen die hun leven wijden aan de verdediging van "het leven, de mensenrechten en sociale rechtvaardigheid", aldus het tijdschrift San Borondón.

Ali Salem Tamek, oprichter en vice-voorzitter van de Sahrawi mensenrechtenorganisatie CODESA, werd in 1973 geboren in Assa. Hij is gehuwd en vader van een dochtertje, Thawra. Tamek werd verschillende malen opgepakt en gefolterd omwille van zijn inzet voor de uitvoer van het recht op zelfbeschikking in de Westelijke Sahara.

Aan de schendingen van zijn fundamentele rechten lijkt maar geen einde te komen. Het recht om te werken werd hem ontnomen, zijn paspoort werd gedurende lange periodes afgenomen en ook zijn studie journalistiek moest hij onder dwang stopzetten. Tamek's familie wordt eveneens geviseerd: zijn vrouw Aicha Chafia werd tijdens een bezoek aan haar man in de gevangenis in 2005 verkracht door 5 Marokkaanse agenten.

Ali Salem Tamek zit momenteel samen met 5 andere Sahrawi activsten in de gevangenis van Salé. In oktober 2009 werden ze opgepakt bij hun terugkeer van een bezoek aan de Sahrawi vluchtelingenkampen in Algerije. Hun arrestatie werd scherp veroordeeld door onder meer Amnesty International, Robert Kennedy Foundation en Frontline Defenders - die allen de overtuiging delen dat de zes enkel en alleen worden vastgehouden omwille van hun werk als mensenrechtenactivisten en omwille van hun politieke overtuigingen.




    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.