Een onbekend aantal Sahrawi raakte maandagavond gewond toen de Marokkaanse politie gewelddadig tussenkwam bij een vreedzame betoging voor zelfbeschikking in de bezette Westelijke Sahara.
Sahrawi mensenrechtenorganisaties hebben het politie-optreden in El Aaiún zwaar bekritiseerd.
Op maandagavond om 18h begon een betoging in het Matala-district van El Aaiún. Dit district wordt hoofdzakelijk bevolkt door Sahrawi.
De betoging was gelinkt aan de terugkeer van een groep van 11 Sahrawi die een bezoek hadden gebracht aan de vluchtelingenkampen in Algerije.
Onder de slachtoffers waren de secretaris-generaal van de Saharaanse mensenrechtenorganisatie ASVDH, Brahim Sabbar, en Ahmed Sbai van het Comité ter Bescherming van Sahrawi Gevangenen. Mr. Sabbar werd op het hoofd geslagen (zie onderaan).
Bagna El Mousaui (zie onderaan) werd in het gezicht en over haar hele lichaam geslagen. Meriem Mghizlat (zie bovenaan) werd in het gezicht geslagen.
Naama Asfari (zie rechts), voorzitter van de Frans-Saharaanse mensenrechtenorganistie CORELSO, werd op de rug geslagen.
Meer dan 100 VN Resoluties erkennen het Saharaanse recht op zelfbeschikking. Marokko verklaarde zich bij het staakt-het-vuren in 1991 akkoord met de organisatie van een referendum, maar het verhindert de daadwerkelijke uitvoer ervan al jaren.
De VN troepen in de Westelijke Sahara hebben geen mandaat om toezicht te houden op de mensenrechtensituatie, en vormen bijgevolg de enige vredesmissie ter wereld die van deze plicht is vrijgesteld. Het uitbreiden van het mandaat wordt in de VN Veiligheidsraad afgeblokt door Frankrijk, Marokko's trouwste bondgenoot. De VN troepen werden naar de Westelijke Sahara gestuurd om de uitvoer van het overeengekomen referendum in goede banen te leiden.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.