Zowel de vertegenwoordigers van de Marokkaanse overheid als die van het Frente Polisario hielden tijdens de tweedaagse informele gespreksronde vast aan hun positie betreffende de situatie in de Westelijke Sahara, zo meldt VN bemiddelaar Christopher Ross.
Niettegenstaande blijft Ross positief en is hij ervan overtuigd dat het contact bijdraagt tot een context van “compromissen, eerlijkheid en wederzijds respect”.
“De voorstellen van beide partijen werden gepresenteerd en opnieuw besproken. Aan het einde van de gesprekken, heeft geen enkele partij het voorstel van de tegenpartij aanvaard als enige basis voor verdere onderhandelingen”, bevestigde de diplomaat op een persconferentie in New York.
Rabat en Frente Polisario bleken wel akkoord om de onderhandelingen “zo snel mogelijk” te hervatten, na een consultatieronde van Christopher Ross op het terrein waarbij hij met alle betrokken partijen zal praten.
De Marokkaanse autoriteiten, die sinds 1975 de Westelijke Sahara bezetten, hebben een autonomievoorstel op tafel gelegd. Polisario vraagt een referendum met onafhankelijkheid als optie.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.