Strafvermindering voor Sahrawi jongeren die terugkeer Haidar eisten
Twee maanden geleden kregen 10 Saharaanse jongeren zware celstraffen opgelegd omwille van hun deelname aan betogingen voor de terugkeer van Aminatou Haidar naar haar thuisland. Zij kregen gisteren in beroep strafvermindering.
Het gerechtshof van Tiznit (in het zuiden van Marokko) heeft de de straffen van de 10 jongeren ietwat afgezwakt. De 10 werden veroordeeld omdat ze hadden deelgenomen aan manifestaties in Assa waar de terugkeer van Aminatou Haidar werd geëist.
Haidar werd in november 2009 door de Marokkaanse autoriteiten het land uitgezet, omdat ze haar Marokkaanse nationaliteit weigert te erkennen. Na meer dan een maand hongerstaking in de luchthaven van Lanzarote, kon Haidar dankzij diplomatieke druk terug naar haar thuisstad El Aaiún, tevens hoofdstad van de bezette Westelijke Sahara.
De straffen van de jongeren variëren nu tussen 2 maanden en anderhalf jaar cel. Twee van hen, Hasana Elhairech en Hama Chivahu, kregen een opsluiting van anderhalf jaar te verteren - het oorspronkelijke vonnis had hen tot respectievelijk drie en twee jaar veroordeeld.
Het Hof verminderde de straffen van Fadel Binahu, Kalihena Wargziz, Elmehdi Chekradi, Aziz Bugin en Fakala Mohamed Takio Alah tot 10 maanden, Yamal Sueaj, Othman Chahdid en Nur Edin Taher moeten nog 2 maanden zitten.
De aanwezige internationale observatoren, vier juristen uit Spanje en Zweden, lieten optekenen dat ze het proces noodgedwongen zonder vertaling moesten volgen. Hun tolk, de Saharaan Hasana Duihi, werd de dag voor het proces door de Marokkaanse politie opgepakt. Duihi werd op het tijdstip van het proces nog steeds vastgehouden op het commissariaat van Tiznit.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.