Verschillende internationale NGO's zoals Amnesty International , Human Rights Watch en War on Want rapporteren regelmatig over ernstige schendingen van de Mensenrechten jegens de Sahrawi-bevolking in de Westelijke Sahara. De toestand zou sinds 2005 ook drastisch verslechterd zijn. Het Hoog Commissariaat voor de Rechten van de Mens (OHCHR) zond in 2006 zelfs een delegatie naar het gebied en heeft vervolgens zijn ernstige bezorgdheid geuit over de mensenrechtensituatie en de weigerachtige houding van de Marokkaanse autoriteiten om hun verantwoordelijkheid terzake te erkennen.
Graag had ik van de Europese Commissie vernomen of zij deze verontrustende berichten zal onderzoeken? Zo ja, welke eventuele maatregelen ze zou overwegen?
Zal de Europese Commissie tijdens de onderhandelingen met de Marokkaanse autoriteiten over het al dan niet toekennen van een "advanced status" in het kader van de Europese Nabuurschappolitiek, de problematiek van de Mensenrechten in de Westelijke Sahara aankaarten?
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.