Verdwenen Sahrawi blijkt al hele tijd in Marokkaanse cel te zitten
Ahmed Mahmoud Haddi werd op 28 oktober opgepakt door mannen waarvan vermoed werd dat ze werkten voor de Marokkaanse veiligheidsdiensten. Sindsdien was elk spoor van hem bijster. Hij blijkt echter al een hele tijd in de gevangenis van Oukacha (Casablanca) te zitten.
Op 28 oktober werden Ahmed Mahmoud Haddi en zijn vriend El-Houssine El-Mahmoudi ontvoerd in de straten van Rabat. Een groep mannen in burgerkleding duwde hen in twee aparte voertuigen en namen hen mee naar een onbekende locatie. El-Houssine El-Mahmoudi werd weer vrijgelaten op 3 november. Hij gelooft dat hij door Marokko’s interne geheime dienst (DST - Direction de la Surveillance du Territoire) in een geheim detentiecentrum werd vastgehouden. Hij vermoedt dat het gaat om het Témara centrum in de buurt van Rabat.
Amnesty International rapporteert dat dit centrum allicht wordt gebruikt voor het folteren van individuen die verdacht worden van aan terreur-gelinkte activiteiten. El-Mahmoudi verklaarde verschillende keren ondervraagd te zijn geweest over het doel van hun reis van El Aaiún naar Rabat, en over Haddi’s activiteiten als Saharaans activist. El-Mahmoudi werd zonder aanklacht vrijgelaten, maar al zijn documenten werden wel geconfisceerd.
Wekenlang was er geen nieuws over het lot van Ahmed Mahmoud Haddi. Zijn familie benaderde de lokale autoriteiten in El Aaiún, en trok naar het politiebureau van Rabat en de gevangenis van Casablanca. De autoriteiten ontkenden Haddi aangehouden te hebben.
Vandaag raakte bekend dat Haddi al die tijd opgesloten zat in de gevangenis van Oukacha (Casablanca). Zijn broer kon hem vandaag 20 minuten zien. Haddi’s broer meldt dat Haddi 10 dagen na zijn ontvoering in hongerstaking is gegaan. Hij bevond zich toen in Timar, te Rabat. Haddi zou gefolterd zijn en werd herhaaldelijk ondervraagd door de DST.
Volgens zijn broer is Ahmed Mahmoud Haddi een 30 kilo verloren, en heeft hij geen enkele mogelijkheid gehad om zijn familie te contacteren. Hij wordt momenteel vastgehouden in een cel van anderhalve op anderhalve meter, in mensonwaardige omstandigheden.
Haddi gelooft dat zijn aanhouding gebaseerd is op zijn contacten met het Polisario, en op informatie die werd teruggevonden op zijn computer – ondermeer een document dat hem werd toegezonden door de Saharaanse regering in ballingschap.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.