Marokkaanse koning snoert Saharanen de mond met politiestaat
Meer dan 35.000 Marokkaanse reservetroepen zullen onder bevel van Generaal Hamidou Laanigri worden ingezet in “het zuiden”. En Laanigri volgt de woorden van de koning: “iemand is of pattriot, of verrader”. En het zijn die “verraders” die Laanigri zal aanpakken.
Het Marokkaanse koningshuis heeft groen licht gegeven voor de ontplooiing van de reservetroepen, en benoemde generaal Hamidou Laanigri als bevelhebber voor de zuidelijke zone, die naast het zuiden van Marokko ook de Westelijke Sahara omvat. Deze beslissing ligt in het verlengde van de koninklijke speech van 6 november, waarin zéér duidelijk werd dat er met betrekking tot de Sahara geen ruimte is voor andere politieke visies dan die van de Alaui-monarchie.
Generaal Hamidou Laanigri wordt beschouwd als één van de taaiste generaals uit de militaire nomenclatura. Met ijzeren vuist liet hij duizenden mensen opsluiten op verdenking van religieus extremisme, in de nasleep van de aanslag te Casablanca op 16 mei 2003.
Zijn visie op de Sahara is zeer rechtlijnig: “Wij geven de Sahara niet af. De enige manier om ons zover te krijgen is met militair geweld. Algerije en Polisario kunnen dat niet aan. De enigen die dat kunnen zijn de Verenigde Staten”. Deze generaal, die door Mohammed VI werd aangeduid om de Sahara politioneel te domineren, zal de 6 november speech van zijn koning zonder verpinken toepassen: “Er is geen middenweg, of je bent pattriot of je bent een verrader”. En Hamidou Laanigri is benoemd om de “verraders” op te pakken.
De reservetroepen beschikken momenteel over een 70.000 manschappen. Meer dan de helft daarvan zal in de zuidelijke zone worden ingezet. Sinds Laanigri in oktober 2006 door de koning werd aangesteld om de reservetroepen te hervormen, hebben deze troepen militair materiaal ontvangen. Dit geheel naar het Franse voorbeeld van de CRS (Compagnies Républicaines de Sécurité). Laanigri heeft daarbuiten ook anti-terreur elitetroepen opgeleid.
In het autonomieproject voor de “zuidelijke provincies”, dat Marokko in het westen poogde aan te prijzen als oplossing voor het conflict, werd overwogen om de bestuursorganen van het territorium te belasten met “controletaken en politie”. Niettemin is met de aanstelling van generaal Laanigri duidelijk dat het paleis geen enkele intentie heeft om een eventueel toekomstig deelbestuur te laten tussenkomen in de politionele veiligheid.
Het voorbije jaar waren de reservetroepen verantwoordelijk voor de tientallen arrestaties van Sahrawi activisten, studenten en mensenrechtenactivisten in de Westelijke Sahara. Onder hen de zeven Sahrawi die op 8 oktober werden gearresteerd en op betichting van hoogverraad voor een militair tribunaal zullen moeten verschijnen. Het waren eveneens manschappen van de reservetroepen die op 13 november Aminatou Haidar arresteerden en haar het land uitzetten.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.