Haidar beschuldigt Spanje ervan haar terugkeer te verhinderen
Stijgende spanningen in de luchthaven van Lanzarote. Aminatou Haidar, die enkele uren geleden door de Marokkaanse autoriteiten met dwang op een vliegtuig richting Lanzarote werd gezet, beschuldigt de Spaanse overheid ervan haar terugkeer naar de Westelijke Sahara te verhinderen.
Hoewel Haidar niet over haar paspoort beschikt, kon ze zonder probleem het Spaanse grondgebied betreden. Maar nu laten de Spaanse autoriteiten haar niet terugkeren "omdat ze geen paspoort bij zich heeft". Begrijpe wie begrijpen kan.
De Saharaanse mensenrechtenactiviste beschuldigt de Spaanse overheid er nu van haar niet te laten terugkeren, en medeplichtig te zijn aan het aanslepende conflict in de Westelijke Sahara. "De positie van Zapatero is ronduit beschamend", zei ze in een telefonisch interview met de Spaanse krant El Mundo.
Haidar's paspoort werd haar gisteren afgenomen door de Marokkaanse politie, nadat ze werd opgepakt in de luchthaven van El Aaiún. Volgens de Marokkaanse pers gebeurde dat omdat Haidar's documenten niet in orde waren. Na een nacht op het politiekantoor in de luchthaven te hebben doorgebracht, werd ze vanmiddag op een vliegtuig richting Lanzarote gezet.
Volgens El Mundo weigerde Haidar in eerste instantie het vliegtuig te verlaten, als protest tegen haar onrechtmatige uitzetting. Uiteindelijk stapte ze toch uit, met de bedoeling een vlucht terug te nemen.
Tevergeefs. Bronnen van El Mundo beweren dat de vliegmaatschappij Top Fly instructies had gekregen om Haidar's vliegtuig niet te laten opstijgen. Top Fly zelf zegt dat er geen plaats meer was op het toestel, al verklaren verschillende bronnen dat enkele passagiers hun ticket wilden annuleren opdat Haidar zou kunnen terugreizen.
Haidar denkt er niet aan de luchthaven van Lanzarote te verlaten vooraleer ze bevestiging krijgt te mogen terugreizen naar haar thuishaven, El Aaiún. Ze is bereid daartoe in hongerstaking te gaan.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.