Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Aminatou Haidar opgepakt
haidar510.jpg

Aminatou Haidar, de internationaal gelauwerde Saharaanse mensenrechtenactiviste, werd vandaag bij haar terugkeer uit de Verenigde Staten opgepakt in El Aaiún, de hoofdstad van de bezette Westelijke Sahara.
Printer version    
Volgens lokale bronnen werd Haidar omstreeks 13h opgepakt in de luchthaven van El Aaiún. Ze was net terug uit de Verenigde Staten, waar ze de Civil Courage Prize 2009 in ontvangst nam voor haar inzet voor de mensenrechten in de bezette Westelijke Sahara.

Haar reisgezellen, de Spaanse documentairemaker Pedro Barbadillo en fotograaf Pedro Guillén, werden eveneens opgepakt en worden op dit moment vastgehouden op het commissariaat van de luchthaven van El Aaiún.

Aminatou Haidar was zich zeer bewust van het risico gearresteerd te worden bij haar terugkeer naar de Westelijke Sahara. In een recent interview zei ze het volgende:

"Ik ben niet bang, maar ik ben zeker van twee zaken: ten eerste dat ze me kunnen oppakken in de luchthaven, zoals ze met mijn zeven vrienden hebben gedaan. En als dat niet gebeurt, zullen ze op zijn minst mijn identiteitsdocumenten afnemen, zodat ik niet meer zal kunnen reizen. Eén van deze twee zaken zal gebeuren. Ja, ik vrees te zullen lijden onder de Marokkaanse repressie als ik terugkeer naar de Sahara."

De Marokkaanse repressie van Sahrawi activisten neemt al enige tijd toe. Op 8 oktober werden zeven gekende activisten opgepakt in de luchthaven van Casablanca, bij hun terugkeer van een bezoek aan hun gevluchte landgenoten in de vluchtelingenkampen in Algerije. De zeven zullen voor een militair tribunaal worden geleid, op beschuldiging van hoogverraad. Een misdrijf dat in Marokko de doodstraf draagt.

In dit kader was de speech van koning Mohammed VI op 6 november, naar aanleiding van de verjaardag van de groene mars (de Marokkaanse invasie van de Westelijke Sahara) veelzeggend. De koning verklaarde dat al wie de grenzen van Marokko in vraag stelt of wie het aandurft zich uit te spreken voor de Saharaanse onafhankelijkheid, als staatsvijand beschouwd zal worden.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.