Internationale campagne tegen illegale EU visserij
Western Sahara Resource Watch lanceert vandaag een campagne tegen de EU-visserij in de bezette Westelijke Sahara. Laat je protest horen door deze petitie te tekenen.
Persbericht 6 November 2009 Western Sahara Resource Watch
Vandaag werd een internationale campagne gelanceerd om de Europese Unie aan te moedigen haar schepen terug te trekken uit de territoriale wateren van de bezette Westelijke Sahara.
De campagne verzoekt de Europese Commissie met aandrang niet langer licenties toe te kennen aan EU-schepen die voor de kusten van de Westelijke Sahara vissen, en vraagt dat alle visserij in het gebied wordt stopgezet totdat een vreedzame oplossing voor het conflict wordt gevonden.
“Het is fundamenteel onethisch om Europees belastinggeld te betalen aan de Marokkaanse overheid opdat de Europese visserij-industrie toegang zou krijgen tot de wateren van een illegaal bezet gebied. Het ondermijnt de VN’s pogingen om de Westelijke Sahara te dekoloniseren, waardoor de lijdensweg van het Sahrawi volk maar blijft aanslepen”, zei Sara Eyckmans van Western Sahara Resource Watch.
Zweden was de enige EU Lidstaat die in 2006 tegen het akkoord stemde, argumenterend dat de vage territoriale bepalingen de EU zouden toelaten in de Westelijke Sahara te vissen, wat strijdig is met internationaal recht. Hoewel het destijds nog onduidelijk was of er ook daadwerkelijk visserij zou plaatsvinden in het betwiste gebied, waren immers alle vorige visserij-akkoorden met Marokko in dat bedje ziek.
En inderdaad. Vorig jaar gaf de Europese Commissie dan toch toe dat er in het kader van het akkoord met Marokko wel degelijk gevist werd voor de kust van de bezette Saharaanse gebieden. Ter rechtvaardiging verwees de Europese Commissie naar een Juridische Opinie van de VN. Maar de auteur van die Opinie, voormalig VN ondersecretaris generaal voor Juridische Zaken, Dr. Hans Corell, reageerde fel tegen wat hij een misinterpretatie van zijn analyse noemde. Corell stelde als Europeaan “beschaamd” te zijn nadat de EU de beslissing had genomen om in een bezet gebied te gaan vissen.
Op 6 november 1975, 34 jaar geleden, viel Marokko de Westelijke Sahara binnen. Een deel van de bevolking sloeg op de vlucht en leeft sindsdien als vluchtelingen in Algerije. De achtergebleven Sahrawi leven onder een streng militair bezettingsregime. De Sahrawi zijn tegen het EU-Marokkaanse visserij-akkoord, maar hun mening werd nooit gevraagd.
Individuen en organisaties kunnen hun protest aan de Europese Commissie kenbaar maken via www.fishelsewhere.eu.
Voor vragen en commentaar: Sara Eyckmans Western Sahara Resource Watch coordinator@wsrw.org
De campagne is een initiatief van Western Sahara Resource Watch, een internationale organisatie met vertegenwoordiging in 35 landen, die onderzoek en campagne voert tegen de plundering van de natuurlijke rijkdommen van de bezette Westelijke Sahara.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.