Internationale respons op arrestaties Sahrawi activisten
De aanhouding van de zeven Sahrawi activisten vorige week op de luchthaven van Casablanca blijft niet zonder reactie. Ondermeer het Robert F. Kennedy Center, het Olof Palme Center en Frontline Defenders hebben hun verbolgenheid al geuit.
“We eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Ali Salem Tamek, Brahim Dahane, Ahmad Anasiri, Saleh Lebayhi, Dagja Lachgar, Rachid Sghayar en Yahdih Ettarrouzi, daar we ervan overtuigd zijn dat ze enkel worden vastgehouden omwille van hun legitiem en vreedzaam werk ter verdediging van de mensenrechten”, leest de oproep die de organisatie Frontline Defenders op 9 oktober wereldkundig maakte.
Voormelde Sahrawi activisten werden de dag voordien op de luchthaven van Casablanca aangehouden bij hun terugkeer van een bezoek aan de Sahrawi vluchtelingenkampen in Algerije. Volgens de berichtgeving zullen de zeven na verhoor doorverwezen worden naar een rechtbank. Dat is vooralsnog niet gebeurd, en alle zeven zitten dus nog steeds in de gevangenis – zonder officiële aanklacht.
De Marokkaanse pers lijkt anders al wel een oordeel klaar te hebben. Het gonst van de berichten die de “staatsondermijnende acties” van “bepaalde individuen” scherp veroordelen, en pagina’s worden volgeschreven met steunbetuigingen van “Marokkaanse vriendenkringen” van Denemarken tot in Senegal die vinden dat deze “verraders”, die “samen heulen met de vijand” (Algerije dus), niet streng genoeg bestraft kunnen worden.
Ali Salem Tamek had deze week zelfs de twijfelachtige eer om de voorpagina van het tijdschrift Maroc Hebdo te sieren met als opschrift “Staatvijand Nummer 1”. Subtitel: “Separatist Ali Salem Tamek geneutraliseerd”.
Nou.
Ook het Robert F. Kennedy Center geeft te kennen diep bezorgd te zijn over het lot van de zeven aangehouden Saharanen. Het Center eist dat de Marokkaanse autoriteiten zich houden aan hun internationale verplichtingen jegens arrestanten. Om te beginnen zouden deze onmiddellijk en met respect voor al hun rechten berecht moeten worden, maar in plaats daarvan worden de activisten vastgehouden op niet vrijgegeven locaties.
Het Zweedse Olof Palme Center riep eveneens op tot de onmiddellijke vrijlating van de gearresteerde Saharanen. Eén van de aangehouden Sahrawi, Brahim Dahane, was uitgenodigd om op de jaarlijkse Palme dagen te Stockholm te spreken over de mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara. Al spreekt zijn gedwongen afwezigheid in dat opzicht boekdelen.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.