Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Ban Ki-Moon benoemt nieuwe MINURSO bevelhebber
VN Secretaris Generaal Ban Ki-Moon benoemde gisteren de Egyptenaar Hany Abdel Aziz als nieuwe bevelhebber van de MINURSO, de VN missie in de Westelijke Sahara.
Printer version    
Ban Ki-Moon kondigde de aanstelling van de Egyptenaar aan middels een brief gericht aan de voorzitter van de VN Veiligheidsraad, momenteel de Vietnamese ambassadeur Le Luong Minh.

Abdel Aziz, die zijn diplomatieke carrière bij de VN in 1981 begon, zal de Brit Julian Harston vanaf eind februari 2010 vervangen. De voormalige Egyptische kolonel is momenteel nog hoofd van de VN vredesmissie in Congo (MONUC), daarvoor leidde hij het VN interventieteam in Soedan.

In zijn nieuwe functie bij de MINURSO zal Abdel Aziz nauw moeten samenwerken met de VN speciale gezant voor de Westelijke Sahara, de Amerikaan Christopher Ross.

De MINURSO werd in 1991 opgericht om een referendum betreffende het statuut van de Westelijke Sahara te organiseren. Vandaag telt de MINURSO 450 soldaten in zijn rangen, en kost het de internationale gemeenschap jaarlijks 53 miljoen US dollar.

Ondertussen sleept het dispuut om het territorium nog steeds aan. Marokko, dat een groot deel van het gebied militair bezet, wil wel spreken over een autonoom statuut onder Marokkaanse soevereiniteit. Maar Polisario, de officiële vertegenwoordiging van de autochtone bevolking van de Westelijke Sahara, wenst dat het referendum - hen sinds de jaren '60 door de VN beloofd - alsnog gehouden wordt.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.