Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Daddach en kompanen weer vrijgelaten
daddach_510.jpg

Na een 10 uur durende ondervraging werden de vijf Sahrawi activisten die gisterennammidag gearresteerd werden, vanochtend vroeg om 2 uur vrijgelaten. Om vervolgens opnieuw opgepakt te worden...
Printer version    
De vijf Saharanen werden gisteren namiddag door de Marokkaanse politie opgepakt bij de grens van Mauritanië. Onder hen was Mohamed Daddach, een internationaal gekende en gelauwerde mensenrechtenactivist.

Daddach en zijn vrienden werden bij hun aankomst op het nabij gelegen politiebureau onmiddellijk van mekaar gescheiden, en elk afzonderlijk ondervraagd over hun activiteiten als mensenrechtenactivisten, over hun politieke meningen en over hun ijver voor de toepassing van het Saharaanse zelfbeschikkingsrecht. Allen werden bedreigd en uitgescholden.

Om 2 uur vanochtend werden ze dan weer vrijgelaten, maar hun auto en identiteitsdocumenten werden door de politie achtergehouden. Ze kregen de waarschuwing vooral niet naar Mauritanië te reizen, want dan zouden ze heel snel terug bij de politie terechtkomen.

Daddach en kompanen werden in de woestijn gedropt. In het holst van de nacht moesten ze naar het dichtst bijzijnde dorpje wandelen. Daar vonden ze vervoer dat hen naar de nabij gelegen stad Dakhla bracht.

Maar ook nu weer werden ze die hele rit gevolgd door de Marokkaanse politie. Eens aangekomen in Dakhla werden ze opnieuw opgepakt en hardhandig ondervraagd. Toen ze mochten gaan werd hen gezegd dat ze enkele uren hadden om de stad te verlaten.

Daarop trokken ze naar de woning van Atiqo Baray, één van de vijf gearresteerden. Diens huis werd vrijwel onmiddellijk omsingeld door de politie, waardoor de Sahrawi niet vrij kunnen bewegen -  tenzij om de stad verlaten.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.