Interpol heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen generaal Hosni Benslimane. Iets wat al eerder had gekunnen, mocht het Franse Ministerie voor Justitie dit bevel geen twee jaar vertraagd hebben. UPDATE: Frans Ministerie voor Justitie trekt arrestatiebevel opnieuw (tijdelijk?) in. Interpol zou meer informatie nodig hebben.
Generaal Hosni Benslimane, het 74-jarige hoofd van de Marokkaanse gendarmerie, is de militair met de hoogste onderscheiding van het land en tevens één van de steunpilaren van het koningshuis. Het is ook een man met heel wat op zijn kerfstok.
Benslimane zou voor de Franse rechter Patrick Ramaël moeten verschijnen in het kader van het onderzoek naar de affaire Ben Barka. Deze voormalige professor van de vorige Marokkaanse koning, Hassan II, groeide uit tot één van de sterkste politieke opposanten van het Marokkaanse regime. Ben Barka werd in oktober 1965 in Parijs ontvoerd. Er werd nooit nog iets van hem vernomen. De complottheorieën waren legio, maar één van de meest gefundeerde speculaties was die rond de betrokkenheid van topgeneraal Benslimane.
Buiten Benslimane, vroeg Interpol ook nog de aanhouding van generaal Abdelhak Kadiri, voormalig hoofd van de geheime dienst, en van ex-agenten Miloud Tounzi en Abdelhak Achaachi. Tounzi zou deel hebben uitgemaakt van de cel die Ben Barka’s ontvoering uitvoerde en Achaachi was in die periode lid van een elite-eenheid van de Marokkaanse geheime dienst.
De Franse rechter Ramaël tekende de vier arrestatiebevelen in oktober 2007, maar het Frans Ministerie voor Justitie heeft twee jaar getalmd om ze door te sturen naar Interpol. Normaliter duurt een dergelijke procedure niet langer dan vijf dagen. En dan had Ramaël nog gewacht om de bevelen te ondertekenen opdat president Nicolas Sarkozy’s eerste bezoek aan Marokko in oktober 2007 op een niet al te gespannen manier zou kunnen verlopen.
Na de verspreiding van het arrestatiebevel door Interpol zal het voor Benslimane zeer moeilijk worden om naar het buitenland te reizen. In januari van dit jaar was hij nog in Madrid, als deel van een ministeriële delegatie die samen zat met de Spaanse minister van binnenlandse zaken Alfredo Pérez Rubalcaba. In theorie zou Benslimane in eigen land aangehouden kunnen worden, aangezien Marokko lid is van Interpol, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dit ook gebeurt.
In 2001 publiceerde de Marokkaanse Associatie voor de Mensenrechten (AMDH) een lijst met 44 leden van de veiligheidsdiensten die gedurende de zogenaamde “loden jaren” van Hassan II’s koningschap verantwoordelijk waren voor de folteringen van tegenstanders van het regime. Benslimane stond op deze lijst, die werd opgesteld op basis van getuigenissen van de slachtoffers. Dat Benslimane in 2005 door de Spaanse regering gedecoreerd werd met het ereteken Gran Cruz de Isabel la Católica, zette bij vele van deze slachtoffers en mensenrechtenorganisaties kwaad bloed.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.