Aanhoudende protesten in Dakhla na moord op 2 Sahrawi vrouwen
Nadat 10 dagen geleden twee Saharaanse vrouwen werden vermoord in Dakhla, bezette Westelijke Sahara, blijven de anti-Marokkaanse protesten in en rond de stad aanhouden.
De stad Dakhla vertoont deze dagen gelijkenissen met een ware politiestaat: Marokkaanse militairen en agenten patrouilleren in en rond de stad nadat zware onrusten uitbraken in reactie op de moord van twee Saharaanse vrouwen, Salma Abdalahi en haar dochter Damba, door een Marokkaanse settler.
De moord gebeurde op zaterdag 5 september. Een Marokkaanse settler vermoordde Salma Abdalahi door haar met een steen op het hoofd te slaan, en sneed Salma's dochter Damba de keel over, na haar verkracht te hebben. Beide lichamen werden naakt terug gevonden.
De Sahrawi in de door Marokko bezette gebieden van hun vaderland reageerden diep geschokt. De verontwaardiging uitte zich in massale manifestaties waarin de onafhankelijkheid werd geëist. De Saharaanse vlag, die door de Marokkaanse bezettingsautoriteiten verboden is, hing overal uit in Dakhla. De manifestanten willen dat de Marokkaanse bezetter zich terugtrekt uit hun land, en eisen de uitvoering van hun recht op zelfbeschikking (hen sinds de jaren '60 door de VN beloofd).
De Marokkaanse krijgsmacht reageerde door een aantal wijken waar Sahrawi wonen, ondermeer Akseiquisat, Um Tunsi en Leboisahat, te omsingelen. De bewegingsvrijheid van de bevolking is sterk ingeperkt en de woningen van verschillende mensenrechtenactivisten werden overhoop gehaald. Een aantal van deze activisten beweren dat de Marokkaanse autoriteiten de familie van de slachtoffers geld belooft op voorwaarde dat de hele historie vergeten wordt en de anti-Marokkaanse protesten ophouden.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.