Lees hier Amnesty International's rapport over de gedwongen verdwijningen in Marokko en de Westelijke Sahara, getiteld "Morocco/Western Sahara: No more half measures: Addressing enforced disappearances in Morocco and Western Sahara".
De beslissing van de Marokkaanse koning Mohammed VI om in 2003 een Waarheids-en Verzoeningscommissie in te richten die de gedwongen verdwijningen en arbitraire detenties tussen 1956 en 1999 moest onderzoeken, vormde een breuk met het verleden. Maar de hoop taande al snel toen deze Commissie niet bij machte bleek de waarheid boven tafel te halen, noch om de gerechtigheid en het herstel te bieden waar veel slachtoffers en hun families recht op hebben. Verdere stappen zijn essentieel. Amnesty International maakt in hun rapport een aantal pertinente aanbevelingen aan het adres van de Marokkaanse autoriteiten.
Morocco/Western Sahara: No more half measures: Addressing enforced disappearances in Morocco and Western Sahara
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.