Eindhovense scholieren doorbreken taboe rond Westelijke Sahara
Op 21 september onderhandelen 270 scholieren over de oplossing van gewelddadige conflicten namens de betrokken partijen; van presidenten tot rebellenleiders en van burgers tot hulpverleners, iedereen wordt vertegenwoordigd.
Voor ons is vrede en veiligheid vanzelfsprekend, maar dat is lang niet overal het geval. Mensenrechten worden op grote schaal geschonden door rebellen, regeringen, vrijheidsstrijders en anderen die geloven dat geweld een oplossing is voor conflicten. Tijdens het evenement Regel de Wereldvrede! kruipen 270 scholieren van 11 verschillende scholen in de huid van partijen die betrokken zijn bij een gewelddadig conflict ergens in de wereld om te zoeken naar een oplossing.
Het Pleincollege Eckart uit Eindhoven behandelt het conflict in de Westelijke Sahara. Het gebied is al sinds de koloniale tijd een onderwerp van strijd, onder meer vanwege haar grondstoffen (fosfaat) en rijke wateren (65% van de Marokkaanse vis komt uit het gebied). Marokko wil het gebied inlijven bij haar rijk, maar de Saharaanse verzetsbeweging Frente Polisario wil een zelfstandige staat vormen. Na jaren van militair geweld over en weer, waarbij veel burgerslachtoffers vielen en mensen gevlucht zijn uit het gebied, bouwde Marokko in de jaren ’80 een muur om het bezette gebied. De VN heeft sindsdien geprobeerd om de partijen nader tot elkaar te laten komen, maar tot op heden is er geen voorstel gedaan waar beide partijen zich in konden vinden. Het onderwerp is nu taboe in Marokko en kritische uitspraken worden bestraft, maar het conflict is verre van opgelost.
Door middel van een rollenspel wordt duidelijk wat er allemaal komt kijken bij het opstellen van een vredesakkoord. Zullen de Nederlandse scholieren voor elkaar krijgen wat de wereldleiders niet lukt? Aan het eind van de middag worden de uitkomsten van de vredesonderhandelingen aangeboden aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken door middel van foto- en videoverslagen. De scholen worden in verbinding gesteld met een podium op het HIP festival in Den Haag (zie www.hip-day.com), waarop de bevindingen en het akkoord gepresenteerd worden. Tevens brengen de leerlingen een advies uit over de rol die Nederland kan spelen in de oplossing van de conflicten.
Regel de Wereldvrede! is een initiatief van Euro's voor Vrede en wordt mede mogelijk gemaakt door NCDO, UNOY en Solidariteitsgroep Westelijke Sahara en Stichting Zelfbeschikking West-Sahara.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.