Mensenrechtenactivist Enaama Asfari werd door de rechtbank in Tan Tan tot 4 maanden gevangenis veroordeeld. Volgens Frontline Defenders werd Asfari mishandeld en is zijn schuldbevinding enkel te wijten aan zijn activisme.
De uit de bezette Westelijke Sahara afkomstige Enaama Asfari woont sinds jaren in Frankrijk. Daar richtte hij CORELSO op, een organisatie die aandacht vraagt voor de systematische schendingen van de mensenrechten van de Sahrawi die leven onder Marokkaanse bezetting.
Op 14 augustus 2009 werd Asfari gearresteerd in Tan Tan, in het zuiden van Marokko. Asfari was op weg naar zijn familie, die nog steeds in de Westelijke Sahara verblijft. Maar bij de controlepost van Tan Tan werd hij opgepakt op beschuldiging van het “beledigen van een bediende”. Asfari had een woordenwisseling gehad met de agent die zijn identiteitsbewijs controleerde en die zijn sleutelhanger – een metalen hangertje met de door Marokko verboden Sahrawi vlag – afhandig wou maken.
Volgens Frontline Defenders werd Asfari bij zijn arrestatie verwondingen toegebracht. De organisatie is ervan overtuigd dat Asfari enkel en alleen geviseerd werd om zijn werkzaamheden als Sahrawi mensenrechtenactivist. Frontline Defenders nam het al eerder op voor de man, toen die vorig jaar in april tot 2 maanden gevangenis werd veroordeeld zonder dat de rechten van de verdediging gerespecteerd waren.
Dat laatste blijkt ook nu weer zo te zijn. Asfari's proces stond oorspronkelijk voor 24 augustus geagendeerd. Buitenlandse waarnemers die toen speciaal naar Tan Tan waren afgereisd, zien in het verlaten van de rechtzaak een poging om het proces zonder 'pottenkijkers' te laten doorgaan.
Dat blijkt eveneens uit de massale arrestatie van Sahrawi activisten die op 27 augustus Enaama's proces wensten bij te wonen. Asfari zelf kreeg die dag 4 maanden cel opgelegd.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.