De Marokkaanse kustwacht heeft er een drukke week opzitten: twee schepen werden aan wal gehaald wegens illegaal vissen in de Westelijke Sahara, en een olietanker liet de Sahrawi vlag in de wind wapperen bij het aanmeren in de bezette Saharaanse hoofdstad. In beide gevallen werd de wet niet gerespecteerd, aldus de kustwacht, die nota bene zelf deel uitmaakt van een illegale bezettingsmacht.
Volgens Spaanse en Franse berichtgeving werden op 20 juni twee schepen door de Marokkaanse kustwacht aangehouden op beschuldiging van illegaal vissen in de Westelijke Sahara.
De Spaanse media meldt dat het Spaanse schip, de Nuevo Fransisco Javier, met thuishaven op de Canarische eilanden, 9 bemanningsleden aan boord had: 7 Spanjaarden en 2 Marokkanen.
Het Spaanse schip viste nochtans onder een licentie die het verkregen had via het Marokkaanse-Europese Visserij Partnerschapsakkoord. Indien de Spanjaarden een boete van 20.000 euro betalen, kunnen ze terug uitvaren. Hun vangst werd wel in beslag genomen.
Het Kaapverdische schip, de Martins Fonseca, werd bemand door 17 Kaapverdiërs. Een bron uit de haven van Dakhla beweert dat ze werden aangehouden omdat ze aan het vissen waren in een verboden zone.
De ironie wil dat beide schepen en hun bemanning worden vastgehouden op basis van een inbreuk op een Akkoord dat zelf illegaal is. Marokko heeft het recht niet om vislicenties toe te kennen in de Saharaanse wateren. De Westelijke Sahara staat namelijk nog steeds op de VN-lijst van te dekoloniseren gebieden. Voormalig VN ondersecretaris, ambassadeur Hans Corell, maakte dan ook brandhout van het EU-Marokkaanse Visserij Akkoord. Lees zijn opinie hier.
Een ander schip dat de Marokkaanse kustwacht deed steigeren, was de Maltese olietanker Purple Gem. Met de Sahrawi vlag hoog gehesen, meerde de Purple Gem aan in El Aaiún, de hoofdstad van de bezette Westelijke Sahara. De kustwacht was er als de kippen bij om de vlag te verwijderen. De Sahrawi vlag is immers verboden in de door Marokko bezette gebieden van de Westelijke Sahara.
Geen enkele staat ter wereld erkent Marokko’s soevereiniteit over de Westelijke Sahara. Anderzijds erkennen een 80-tal staten de Sahrawi Arabisch Democratische Republiek.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.