Senia vs advocaten van fosfaatplunderaars - Deel I
Het advocatenbureau Covington & Burling staat Marokko bij in de illegale fosfaatplundering van de bezette Westelijke Sahara. Sahrawi studente Senia Bachir Abderahman zou van het bureau willen vernemen hoe ze de leegroof van haar thuisland kunnen verdedigen.
De advocatenfirma Covington & Burling heeft hun cliënt, het Marokkaanse staatsbedrijf OCP, van een opinie voorzien die de Marokkaanse plundering van de Westelijke Sahara steunt. Volgens deze opinie is deze roof legaal en komt ze de lokale bevolking ten goede.
Senia Bachir-Abderahman is een Saharaanse vluchtelinge, die momenteel in de Verenigde Staten studeert.
Senia wil dat de advocatenfirma uitlegt hoe de Marokkaanse plundering ten goede komt aan haar en haar volk.
In november 2008 stuurde het internationaal netwerk Western Sahara Resource Watch een brief naar Covington & Burling, maar tot op heden werd nog geen antwoord ontvangen.
Na de Marokkaanse invasie van de Westelijke Sahara in 1975, werden de meeste Sahrawi ontslagen uit de fosfaatindustrie en vervangen door Marokkaanse settlers. Marokko verdient een 2 miljard dollar per jaar uit de fosfaatontginning in de bezette Westelijke Sahara.
Tegelijkertijd zit een groot deel van de Sahrawi bevolking al meer dan drie decennia in Algerijnse vluchtelingenkampen, nadat ze moesten vluchten voor de Marokkaanse napalmbombardementen. Het totaal aan humanitaire hulp dat deze vluchtelingen jaarlijks ontvangen, bedraagt ongeveer 2.5% van Marokko's inkomsten uit de Saharaanse fosfaatmijnen.
De analyse van Covington & Burling wordt gebruikt door internationale fosfaatimporteurs om hun import te legitimiseren. De confidentiële analyse meent te bewijzen dat de lokale bevolking baat heeft bij de industrie, maar diezelfde lokale bevolking mag de opinie wel niet inkijken.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.