Sinds de aanvang van de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara werden steeds meer fosfaten uit het territorium geëxporteerd.
Deze export bestaat uit onverwerkte fosfaatertsen, en nam gestaag in volume toe. Vorig jaar werd er ongeveer 4 miljoen ton uitgevoerd.
Het Marokkaanse nationale fosfaatbedrijf, OCP, lijkt nu de export van onverwerkte materialen te willen beëindigen, en over te stappen op fosfaatverwerking in de bezette gebieden.
Dit werd onthuld in L’Economiste, een economisch magazine in Marokko. L’Economiste publiceerde in zijn editie van 6 april 2009 een dossier over fosfaten gebaseerd op een lang interview met de CEO van OCP, Mostafa Terrab.
Op deze manier zal OCP zijn inkomsten uit de leegroof van de Westelijke Sahara verhogen. De fosfaatexport uit het gebied is in strijd met het internationaal recht, aangezien de industrie geen rekening houdt met de wensen of belangen van de bevolking van het gebied. Lees hier de VN Opinie over de exploitatie van mineralen in de Westelijke Sahara. De import van dergelijke controversiële fosfaten verleent ook sterke politieke steun aan de bezetting.
OCP’s aanpassing aan de prijsdaling
Vorige zomer publiceerde Western Sahara Resource Watch een artikel over de historisch hoge fosfaatprijzen in 2008.
De rode lijn toont de prijsevolutie van fosfaaterts tot midden 2008, terwijl de blauwe lijn de prijsevolutie weergeeft van verwerkte fosfaten. Deze brengen eenvoudigweg meer geld in het laatje.
Sindsdien zijn de fosfaatprijzen ingestort.
Volgens L’Economiste is de prijsdaling in 2009 te wijten aan een verminderde vraag, en zou het “een fundamentele onrechtvaardigheid” zijn om de uitzonderlijke prijzen uit 2008 te vergelijken met die van 2009. OCP beweert al geanticipeerd te hebben op de prijsdaling.
“Het jaar 2008 is geen referentiejaar voor fosfaten. Het was eerder een uitzonderlijk jaar, iets wat eens op 30 jaar voorkomt. De vorige keer was in 1973”, preciseert Mr. Terrab.
Volgens het interview in L’Economiste heeft het OCP vrijwillig zijn export verlaagd. Zij plannen om hun totale productiecapaciteit in Marokko en de Westelijke Sahara van het actuele niveau van 30 miljoen ton op te trekken naar 45 miljoen ton per jaar in 2015.
De illegale export uit de Westelijke Sahara bereikte een hoogtepunt in 2008, toen het 13% van de totale Marokkaanse export bedroeg.
Bron: L'Économiste, 6 April 2009, pagina 1, pagina 2, pagina 3.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.