Polisario vraagt Veiligheidsraad om ontmijning Sahara
De recente ontploffing tijdens de protestmanifestatie in het door Polisario gecontroleerde deel van de Westelijke Sahara, toonde nog maar eens de hoogdringendheid van de ontmijning van het gebied aan. Polisario’s vertegenwoordiger bij de VN, Ahmed Boukhari, richt zijn pijlen op de Veiligheidsraad.
Enkele dagen geleden kwam een landmijn tot ontploffing tijdens een internationale manifestatie voor de Marokkaanse verdedigingsmuur in de Westelijke Sahara. Een jonge Sahrawi verloor daarbij zijn voet. De paniek onder de 2.500 aanwezigen uit Spanje, Italië en Frankrijk, was groot.
De actie, die bestond uit het vormen van een menselijke ketting, was een aanklacht van de aanhoudende Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara en riep op tot een zelfbeschikkingsreferendum. Door de ontploffing werd de manifestatie voortijdig afgeblazen.
Volgens Polisario toont de gebeurtenis aan dat Marokko dringend alle beschikbare informatie over de mijnenvelden ter beschikking dient te stellen van de VN en Europese NGO’s zoals Landmine Action, opdat de landmijnen zouden kunnen worden gedetecteerd, aangeduid en onschadelijk gemaakt.
De Polisario vertegenwoordiger bij de VN, Ahmed Boukhari, richtte een brief naar de Veiligheidsraad, waarin hij deze kwestie nogmaals aankaartte. Boukhari vroeg de Veiligheidsraad om meer druk op Marokko te oefenen om over te gaan tot ontmijning en zich terug te trekken uit de Westelijke Sahara.
Er zitten naar schatting 5 miljoen anti-persoonsmijnen in het gebied rond de Marokkaanse verdedingsmuur, een 1.700 kilometer lange, militair-versterkte muur die de Westelijke Sahara van noord tot zuid in twee deelt.
Polisario zelf ondertekende in november 2005 de "Deed of Commitment for Adherence to a Total Ban on Anti-personnel Mines and for Cooperation in Mine Action" van Geneva Call. Hiermee verbond Polisario zich ertoe geen landmijnen te gebruiken, zijn landmijnreserves te vernietigen en bij te dragen tot het opsporen van mijnen. Tot dusver heeft Polisario 8.642 mijnen vernietigd.
Lees ook: Explosie verhindert menselijke ketting Polisario vernietigt voor derde keer landmijnen
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.