Het plan om in de woestijn een menselijke ketting van anderhalve kilometer te vormen als protest tegen de Marokkaanse bezetting van de Sahara, werd opgeschort door de ontploffing van een landmijn. Een jonge Sahrawi verloor zijn voet.
De ontploffing leidde tot paniek onder de 2.500 aanwezigen uit Spanje, Italië en Frankrijk. Zij waren allen samengekomen om op een tweetal kilometer voor de Marokkaanse verdedigingsmuur, die maar liefst 1.700 km lang is, een menselijke ketting te vormen. Deze protestactie was gericht tegen de continue Marokkaanse bezetting van een groot deel van de Westelijke Sahara, en riep op tot het houden van een referendum waarin de Sahrawi zelf de toekomst van hun territorium kunnen bepalen.
Rond de Muur, die van noord tot zuid dwars doorheen de Sahara loopt, liggen naar schatting 5 miljoen antipersoonsmijnen.
De organisatoren hadden halt gehouden op twee kilometer voor de mijnenvelden. Enkele jonge Sahrawi waren echter zo opgeladen door de manifestatie, dat ze de veiligheidsrichtlijnen negeerden, en in de richting van de Muur renden. Wat de tragische gebeurtenis tot gevolg had.
De symbolische manifestatie is tot nader order opgeschort.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.