Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Slachtoffer verkrachting geeft politie aan bij de politie
Het Sahrawi meisje dat eind februari door Marokkaanse politie-agenten verkracht werd heeft aangifte gedaan bij de politie. Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat de verkrachting heeft plaats gevonden.
Printer version    
Drie weken geleden rapporteerde Solidariteitsgroep Westelijke Sahara over een 16-jarig meisje dat beweerde aangehouden te zijn door de Marokkaanse politie, meegenomen werd naar en afgelegen plek en tenslotte verkracht.

De zaak ontwikkelt zich verder.

De eerste rapporten die werden rondgestuurd na de gebeurtenissen, blijken fouttieve informatie te bevatten over de leeftijd van het slachtoffer, dat niet 16 maar 19 jaar is.

Het slachtoffer, Hayat Rguibi, heeft inmiddels te kennen gegeven dat ze haar getuigenis publiek wenst te maken, zoals ze uitlegt in deze video.

Een medisch rapport toont aan dat Hayat inderdaad werd aangerand. De geraadpleegde arts stelde ondermeer verwondingen vast op haar rug en armen. Ze weigerde echter een volledig onderzoek. De arts heeft haar 14 dagen ziekteverlof gegeven.

Naast het medisch rapport werd ook een kopie van het politieverslag vrijgegeven. Hayat Rguibi deed aangifte van de feiten op 27 februari 2009.

Amper een dag later ontkende het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken reeds dat een verkrachting kon hebben plaats gevonden. Een vertegenwoordiger van het ministerie vertelde Reuters op 28 februari dat "geen enkel meisje ondervraagd of aangehouden was door de politie. We weten niet waar ze zulke informatie halen."

Deze ontkenning door het ministerie van Binnenlandse Zaken lijkt weinig geloofwaardig aangezien het onmogelijk is een volledig onderzoek naar de geuitte aanteigingen op één dag af te ronden.

Deze hele historie toont nogmaals aan hoe groot de nood is om het mandaat van de VN-missie in de Westelijke Sahara, de MINURSO, uit te breiden zodat deze ook op onafhankelijke wijze toezicht kan houden op de mensenrechtenschendingen.

De eis voor de mandaatsuitbreiding werd erder al afgewezen door Frankrijk, Marokko’s belangrijkste medestander in de VN Veiligheidsraad.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.