Sahrawi protesteren tegen Fugro's speurtocht naar olie
Sahrawi vluchtelingen op de Canarische Eilanden protesteerden tegen de Noorse zoektocht naar olie in de bezette Westelijke Sahara. Ze eisen dat het project wordt stopgezet.
De protestactie vond plaats voor de Thor Omega, een schip dat in de Westelijke Sahara seïsmisch onderzoek uitvoert voor het Noorse bedrijf Fugro Geoteam. Het schip lag nog maar enkele uren aangemeerd in de haven van Las Palmas, voor een kort verblijf om een vracht te laden, toen Sahrawi toestormden om hun protest te uiten.
"Hou op met onze natuurlijke rijkdommen te stelen" schreeuwden ze tegen de arbeiders aan boord van het schip. Ze eisten ook dat de Canarische havens niet als basis gebruikt zouden worden om de Westelijke Sahara te plunderen.
Tot op heden weigeren de betrokken bedrijven elk commentaar aan het adres van de Sahrawi, Western Sahara Resource Watch of de RASD.
Nochtans kunnen hun acties bepalend zijn voor het al dan niet in de praktijk brengen van het recht op zelfbeschikking. Als Marokko olie vindt in de Westelijke Sahara, is het onwaarschijnlijk dat ze ook maar één milimeter van het door hen bezette gebied opnieuw zullen willen afstaan.
"Het zijn cruciale dagen voor het Sahrawi volk. Het volledige VN vredesproces kan ondermijnd worden door de olie-industrie. De Sahrawi zijn erg gefrustreerd over het gebrek aan respons van de internationale gemeenschap tegenover de Marokkaanse zoektocht naar olie in de Westelijke Sahara", zegt Sergio Ramirez van Western Sahara Resource Watch.
Ramirez woonde de demonstratie in Las Palmas bij.
"Het is schandalig dat de internationale olie-industrie samenwerkt met een de militaire tak van een bezettingsmacht in het uitvoeren van olieprospecties in een bezet gebied. We vragen dat dit project onmiddellijk stopgezet wordt, en dat de Noorse, Deense en Amerikaanse overheden tussenkomen", vervolgde Ramirez.
Het Texaanse Kosmos Energy is het bedrijf met de exploratie-licentie, terwijl de Noorse en Deense bedrijven Fugro-Geoteam en Thor Offshore seismisch onderzoek uitvoeren.
Duizenden Sahrawi vluchtelingen leven op de Canarische Eilanden. Er waren ook demonstraties van Sahrawi gemeenschappen in Marokko, zoals te zien op deze video.
Ondertussen bracht de Noorse nieuwsservice Norwatch aan het licht dat Fugro-Geoteam bij hun onderzoek ondersteund werden door de Marokkaanse zeemacht, en dat de exploraties vermoedelijk eind deze maand zullen afgerond worden.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.