De bezorgdheid over ondervoeding bij lange-termijn vluchtelingen uit de Westelijke Sahara vormt de aanleiding voor twee onderzoeksmissies naar de kampen in zuidwest Algerije.
Personeel van het VN Hoogcommissariaat voor Vluchtelingen (UNHCR) en het Wereld Voedselprogramma (WFP) zullen vertegenwoordigers van de donorlanden en hun NGO partners vergezellen op een driedaagse missie, die vandaag aftrapt, naar de Sahrawi vluchtelingen kampen.
“Het doel is om op basis van eerstehand informatie de toestand terplaatse en de algemene omstandigheden voor de vluchtelingen in the schatten” zei VN woordvoerder Ron Redmond in Genève, opmerkend dat bij een laatste onderzoek in 2008 bij 61 % van de kinderen en 66% van de zwangere vrouwen bloedarmoede werd vastgesteld.
Later deze maand zullen voedsingsspecialisten van UNHCR en WFP de kampen bezoeken om de huidige nutritionele toestand van de meest kwetsbare vluchtelingen in te schatten en om de lopende programma’s te evalueren.
De missie zal ook beslissen of er additionele voeding met een hoge nutritionele waarde zal worden toegevoegd in de voedselhulp, specifiek gericht op kinderen, zwangere en borstvoeding-gevende moeders.
Ten gevolge van het laatste onderzoek in 2008, uitgevoerd door Médécins du Monde (MDM) en WFP in samenwerking met UNHCR, werden er al voedingssupplementen voorzien in aanvulling op de 125.000 algemene voedselpakketten uitgedeeld door het WFP.
WFP heeft ook supplementaire en schoolvoedingsprogramma’s opgezet die versterkendevoeding uitdelen aan ondervoede kinderen, zwangere vrouwen en jonge moeders, en werkt er naartoe om zijn basis voedselpakket uit te diversifiëren. In de laatste vijf jaar is de donorsteun echter afgenomen, en in 2008 ontving UNHCR slechts 38% van zijn budget. Zowel UNHCR en WFP hebben nood aan extra fondsen voor 2009.
Sinds midden jaren ’70 kwamen Sahrawi vluchtelingen toegestroomd in Algerije. UNHCR biedt sinds 1975 hulp aan deze groep, het WFP sinds 1986.
In de missie zijn ook enkele ambassadeurs en diplomaten van meer dan 19 landen aanwezig. Ondermeer Brazilië, Frankrijk, Indonesië, Italië, Zwitserland, Zuid Afrika, Spanje, Nigeria en de Verenigde Staten zijn vertegenwoordigd, evenals vertegenwoordigers van de Europese Commissie’s Hulp Agentschap (ECHO).
De deelnemers zullen twee van de vier vluchtelingenkampen bezoeken en zullen met de bevolking, Polisario en de Algerijnse autoriteiten spreken, dixit UNHCR. De vluchtelingen leven sinds halfweg de jaren ’70 in vier verlaten kampen in zuid-west Algerije, toen een dispuut ontstond tussen Marokko en Frente Polisario over het statuut van de Westelijke Sahara.
Sinds 1991 is de VN missie MINURSO belast met het controleren van het staakt-het-vuren tussen beide partijen en met de organisatie van een continue-uitgesteld referendum.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.