Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







BASF's lidmaatschap in Global Compact in vraag gesteld
global_compact_publication.jpg

BASF is lid van de Global Compact, het VN initiatief rond Corporate Social Responsibility. Maar volgens Inner City Press weigert het bedrijf nog steeds de zogenaamde "expertenopinie" vrij te geven waarop het zich baseert wanneer het beweert dat importeren uit de bezette Westelijke Sahara legaal zou zijn. Videomateriaal van de VN.
Printer version    
BASF was vorige week de grote naam op de Global Compact vergadering met als thema de "huidige anti-corruptie maatregelen van de bedrijfsdeelnemers". Maar wanneer BASF's Compliance officer, Eckhart Suenner, door Inner City Press werd gevraagd naar de onregelmatigheden samenhangend met de import van fosfaten uit de bezette Westelijke Sahara, en naar BASF's weigering om de expertenopinie die de import zou rechtvaardigen openbaar te maken, reageerde deze zeer ontwijkend.

Suenner beweerde hier nooit van gehoord te hebben en sprak over BASF's beleid inzake "dubbel gebruik en zo meer". Maar sinds Inner City Press hem de bewijzen van voormelde weigering bij monde van Anne Forst van het BASF Sustainability Center voorlegde, vernam de nieuwsdienst niets meer van BASF.

Videomateriaal van het Inner City Press interview met Suenner vindt u op minuut 24:44. De ondervraging spitste zich toe op de 25.000 ton fosfaten afkomstig uit de Bou Craa mijnen in de Westelijke Sahara, die van het schip Novigrad werden ontladen in de haven van Gent.

Lees het artikel "BASF dodges W. Sahara Phosphorus Fall-Out" van Inner City Press' Matthew Russell Lee hier.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.