Voorbije zondagavond, terwijl ze net het ouderlijk huis in al-Quds straat in El Aaiún had verlaten, werd de 19-jarige tegengehouden door de politie.
Volgens haar getuigenis bij de Sahrawi mensenrechtenorganisaties ASVDH en ODS, werd ze geboeid en werd haar gezicht bedekt met een vuile doek. Vervolgens werd ze in een politiewagen geduwd, waar ze werd geslagen. De politie nam haar mee naar een onbekende lokatie.
Iets nadat ze uit de wagen werd gehaald, kwamen twee agenten ter plaatse. Het slachtoffer heeft beiden kunnen identificeren bij de Sahrawi mensenrechtenorganisaties. Ze ondervroegen haar over de Saharaanse vlaggen die rond El Aaiún werden uitgedeeld en over de Sahrawi graffiti die recentelijk op enkele schoolgebouwen werden gespoten.
Wanneer ze zij niets te weten van deze aanteigingen, werd ze door de agenten uitgekleed en verkracht. Tijdens haar verhoor werd ze bedreigd dat als ze niet de gevraagde informatie zou ophoesten, haar jongere broers en zussen eveneens zouden worden opgepakt.
Ze werd ook met de dood bedreigd indien haar verhaal gepubliceerd zou worden.
Maar ze beet door. Zowel de naam van het slachtoffer, beschrijving van de verkrachtingsmethoden en foto's werden deze week door mensenrechtenorganisaties uit de Westelijke Sahara verspreid.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.