Donderdag hield Christopher Ross in Rabat gesprekken met Marokkaanse gezagsdragers over de organisatie een nieuwe onderhandelingsronde met Polisario over de betwiste soevereiniteit in de Westelijke Sahara.
Volgens AFP heeft Ross tot dusver gesproken met Marokkaans Minister voor Buitenlandse Zaken Taieb Fassi Fihri en een aantal leden van de koninklijke consultatieve raad voor Saharaanse Zaken, bekend als CORCAS.
Zoals zijn voorgangers kreeg ook Ross voor zijn vertrek goede raad van zijn collega’s in New York: verwacht vooral niet teveel. De vertragingsmanoeuvres en schijnbewegingen van beide conflictpartijen zijn gekend.
Niets van aan, volgens Marokkaans Minister voor Communicatie, Khalid Naciri, die stelde dat “Ross in Marokko een open geest en het nodige vertrouwen zal aantreffen om vooruitgang boeken in deze onderhandelingen”.
Volgens Naciri kan de draad worden opgepikt waar het proces met de Nederlandse diplomaat Van Walsum ten einde liep. Diens mandaat werd in augustus 2008 niet vernieuwd, na beschuldigingen van favoritisme na zijn uitspraak dat een onafhankelijke Westelijke Sahara niet realistisch zou zijn.
Volgens VN woordvoerster Michelle Montas zal Ross na Rabat ook Tindouf, waar de Sahrawi vluchtelingenkampen gelegen zijn, en Algiers aandoen. Daarna zal hij verder reizen naar Madrid en Parijs, de hoofdsteden van twee landen met een vinger in de pap achter de schermen van elk politiek proces betreffende de Westelijke Sahara.
Het ziet er niet naar uit dat de uitgangsposities van de conflictpartijen erg zullen wijzigen onder toezicht van Ross. Rabat houdt nog steeds vol dat het een autonoom statuut wil toekennen aan de “Marokkaanse provincie”, terwijl Polisario blijft hameren op het feit dat het hier een dekolonisatiekwestie betreft en dus volledige onafhankelijkheid als optie op de gesprekstafel moet liggen.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.