WSRW vraagt stroomleveranciers zich terug te trekken uit aanbesteding
ONE, het elektriciteitsbedrijf in handen van de Marokkaanse staat, lanceerde vorig jaar een aanbesteding om een bedrijf te vinden dat twee stroomcentrales zou kunnen optrekken in de bezette Westelijke Sahara. Op de lijst van 21 geselecteerde kanshebbers wordt ook het Belgische Suez Tractabel genoemd. Alle bdrijven werden gecontacteerd door WSRW met de oproep zich terug te trekken uit de afvalrace.
Marokko heeft een stijgende nood aan elektriciteit om zijn settlements en industrieën in de bezette Westelijke Sahara verder uit te bouwen. Western Sahara Resource Watch heeft de hand kunnen leggen op de lijst van bedrijven die gekwalificeerd zijn voor de Marokkaanse aanbesteding. Deze dagen worden alle bedrijven door WSRW gecontacteerd, in een tiental landen.
In de brief wijst WSRW erop dat in de documenten verschaft door ONE, fouttief melding wordt gemaakt van de ligging van Dakhla en Boujdour. Volgens ONE liggen beiden in "het koninkrijk Marokko", terwijl beiden te lokaliseren zijn in de Westelijke Sahara - wat door de VN beschouwd wordt als een nog te dekoloniseren gebied, en als een gebied onder bezetting.
Geen enkele staat ter wereld erkend de Marokkaanse soevereiniteitsclaim over de Westelijke Sahara, en het Internationaal Hof voor Justitie heeft Marokko's claim verworpen.
Volgende bedrijven en consortiums hebben zich geplaatst voor de aanbesteding van de installatie, ontwikkeling en operatie van twee stroomcentrales in de bezette Westelijke Sahara, onder wat in Marokko bekend staat als het "Chourouk Initiatief":
1. Abengoa solar PV 2. Acciona Energia 3. AES 4. Babcock & Brown 5. CDG Développement / Solar Ventures 6. Central Sun/NovEnergia/Auma 7. EDF EN 8. Gamesa Solar/First Reserve 9. Gestamp /Ensol, SL 10. Helium Energy 11. Isofoton/Isofoton Maroc/Berge Généracion 12. La companie du vent 13. Martifer Rewables/Fomentinvest Energia/Martifer Solar 14. MIP-AM Invest-IC-Denkstatt-Wentz 15. NTR 16. Solar Ecopower/Taqa/Noorweb/Solon 17. Solar Pack 18. Sorgenia 19. Suez Tractebel 20. Sumitomo 21. Tsolar & Isolux
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.