Het Nederlandse bedrijf Fugro, dat momenteel via een Noorse dochtermaatschappij seďsmisch onderzoek verricht voor de kusten van de Westelijke Sahara, oogst kritiek voor deze activiteiten.
Na de protesten van Western Sahara Resource Watch en een aantal Sahrawi steungroepen uit Noord Europese landen, volgden scherpe kritieken van de Noorse en de Deense overheid. Fugro charterde namelijk een Deens schip om het onderzoek uit te voeren. Zowel de Noorse als de Deense overheid beschouwen Fugro’s acties als een schending van fundamentele ethische normen, daar ze het vredesproces ondermijnen.
Vorige week riep het Frente Polisario, de internationaalrechtelijk erkende politieke vertegenwoordiging van het Sahrawivolk, Fugro op zijn activiteiten te staken en nu trekken ook de Sahrawi studenten de straat op. Tijdens de protestactie op de campus van de universiteit van Agadir riepen ze op tot de vrijlating van de Saharaanse politieke gevangenen en eisten ze dat Fugro zich terugtrekt uit de Saharaanse territoriale wateren.
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.