Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







NRC: Protest Polisario tegen zoeken naar olie Westelijke Sahara
nrc_-_polisario_protest_510.jpg

NRC Handelsblad, Madrid, 16 januari - De onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara Polisario eist van het Nederlandse bedrijf voor bodemonderzoek Fugro stopzetting van onderzoek in de Atlantische Oceaan voor de kust van de Westelijke Sahara.
Printer version    
Volgens Polisario heeft Marokko, dat de Westelijke Sahara sinds 1975 in handen heeft, het recht niet om onderzoek naar de aanwezigheid van olie te laten verrichten in het gebied. De activiteiten zouden daarbij in strijd zijn met het internationale recht zoals dat volgens de Verenigde Naties wordt uitgelegd, aldus Polisario.

Het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van olie in de zeebodem voor de Westelijke Sahara is al enige jaren een omstreden kwestie en een terugkerende bron van protesten tegen de Marokkaanse regering. Het Amerikaanse oliebedrijf Kerr-McGee trok zich eerder uit dergelijke onderzoek terug nadat het Noorse staatspensioenfonds aandelen van het bedrijf boycotte in verband met deze activiteit. Het onderzoek werd daarna overgenomen door Kosmos Energy, een Amerikaans bedrijf uit Dallas. Kosmos heeft nu opdracht gegeven aan het Noorse Fugro Geoteam om de bodem voor de kust te onderzoeken.

Bestuurslid Paul van Riel van Fugro bevestigt desgevraagd dat zijn bedrijf een eenmalige opdracht heeft voor het verzamelen van onderzoeksgegevens naar de bodemgesteldheid via de Noorse dochteronderneming. Volgens Van Riel betreft het onderzoek op „ruim honderd kilometer buiten de kust”. Fugro is niet van plan zich uit terug te trekken, aldus Van Riel. „Er zijn zo veel omstreden gebieden op zee. Maar er bestaan hier geen internationale sancties. Als we daar een opdracht kunnen uitvoeren, doen we dat.”

De Marokkaanse autoriteiten proberen al enige jaren onderzoek uit te laten voeren naar de aanwezigheid van oliereserves. Volgens geologische experts bestaat er een kans dat deze aanwezig zijn. Het Franse Total, dat eerder een onderzoekslicentie verkreeg, trok zich vijf jaar geleden terug na vergeefs onderzoek. Marokko bezit, in tegenstelling tot buurland Algerije, zelf geen energiereserves. In het conflict rond de Westelijke Sahara, het voormalige Spaanse Sahara dat door Marokko als een zuidelijke provincie wordt gezien, werd deze week de Amerikaan Christopher Ross benoemd als de nieuwe onderhandelaar namens de Verenigde Naties. Ross volgt de Nederlander Peter van Walsum op. special afgezant van de VN-secretaris-generaal in dit dossier. Van Walsum moest zich terugtrekken na zijn conclusie dat de optie van een onafhankelijk West-Sahara geen realistisch punt van onderhandeling was.

Bron: NRC Handelsblad - Protest Polisario tegen zoeken naar olie Westelijke Sahara



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.