Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







ANHRI bezorgd over behandeling protesterende studenten
anhri_logo.jpg

Het Arabisch Netwerk voor Mensenrechten Informatie (ANHRI) is bezorgd over de Marokkaanse aanpak van universiteitsstudenten die op vreedzame manier hun mening uiten.
Printer version    
Arabic Network for Human Rights Information (Cairo)

PERSBERICHT
30 September 2008
Op het web gepost op 1 oktober 2008



Op 24 september 2008 rapporteerde ANHRI dat Marokkaanse studenten een doelwit vormen voor de autoriteiten door hun kritiek op het discriminerende onderwijsbeleid dat sommige faculteiten en universiteiten gebruiken tegen politiek actieve studenten. De student Jadda Boubkar, die werd gearresteerd op 21 juli in Taza, verblijft nog steeds in de gevangenis.

De autoriteiten van de Meknes Universiteit hebben recent vier studenten eruit gegooid. Bij drie andere studenten is het verdict over een drie jaar durende uitsluiting nog hangende, de studies van acht andere studenten zijn voor één jaar opgeschort.

De reden achter deze schorsingen blijkt het feit dat de studenten vreedzaam hun mening hebben geuit. Sommigen wordt ten laste gelegd dat ze een spandoek hadden opgehangen, met daarop de slogan "Sahrawi natie's recht op zelfbeschikking". Anderen worden beschuldigd van het hinderen van de academische werkzaamheden.

Boubkar, een student aan de universiteit van Taza, werd op 21 juli opgepakt omwille van het bekritiseren van het onderwijsbeleid en de politie's aanpak van studenten.

"De praktijk van deze Marokkaanse universiteiten is ... een ernstige transformatie van de universiteit's rol, waarbij de Marokkaanse universiteiten in overeenstemming met het veiligheidsapparaat werken en de studenten onderdrukken in plaats van hen en hun recht op vrije meningsuiting te ondersteunen", stelt ANHRI.

In de zogenaamde "Oorlog tegen Terrorisme" vindt de Marokkaanse overheid bijwijlen een vrijgeleide om kritische geesten te onderdrukken. Activistische studenten die niet tot radicale groepen behoren en enkel gekend zijn omwille van hun secularisme en de verdediging van hun recht op vrije meningsuiting vormen evenzeer een doelwit als hun links geïnspireerde medestudenten.

ANHRI roept de Marokkaanse overheid op om deze recente beslissingen, die de toekomst van de studenten in kwestie in het geding brengen, terug in te trekken en om de verbintenissen inzake het garanderen van het recht op vrije meningsuiting na te komen, zoals gestipuleerd in de Marokkaanse grondwet.


Lees ook: ANHRI - Morocco: The Students are Targets to Serious Suppression -
Students face mass expulsion from university, and depriving of registration



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.