De Standaard - Marokkaanse geheime dienst ronselt ook in België
De Marokkaanse spionage affaire die Nederland al enige dagen teistert, doet ook vragen rijzen over de Belgische situatie. Volgens Chokri Mahassine (SP.a) recruteren de Marokkaanse geheime diensten er minstens even erg.
De Marokkaanse geheime dienst spioneert actief en gaat actief op zoek naar informatie in het buitenland - zeker ook in België. Relevante informatie wordt ze dan wel geacht te delen met de Belgische autoriteiten. Maar uit het dossier-Belliraj blijkt dat Marokko dat niet zo nauw neemt. Abdelkader Belliraj was een informant van de Staatsveiligheid die jaren in ons land woonde. Bij zijn arrestatie in Marokko bleek hij ook een topgangster, die Marokko al geruime tijd liet volgen. 'Dat wijst erop hoe doortastend en grondig de Marokkanen te werk gaan', zegt Chokri Mahassine, Vlaams parlementslid (SP.A). Zelf kreeg hij ooit ook een uitnodiging om naar Rabat te gaan, om daarna in België een positief beeld van Marokko uit te dragen. 'Waarom ook niet? Voor België, Vlaanderen en voor Limburg doe ik hetzelfde.'
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.